Meny

HØYRES LANDSMØTE

Erna Solbergs taleskriver vil ha mer ideologi

Erna Solbergs taleskriver Nils August Andresen vil ha et mer ideologisk Høyre, men vil ikke uttale seg om Erna Solbergs landsmøtetale. Foto: Thomas Vermes

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Regjeringsmakt er viktig. Men man må ha det klarere for seg hva man vil, sier Nils August Andresen.

- Høyre må bli mer tydelig! Sett visjoner framfor regjeringsmakt!

Det er noe av rådene fra redaktøren i det idelogiske tidsskriftet Minerva, Torbjørn Røe Isaksen, idet Høyre i dag åpner sitt landsmøte.

Røe Isaksen er Høyre-kandidat for Telemark ved stortingsvalget i høst.

Rådene hans kan du lese her.

Erna Solbergs rådgiver enig

Og kravet om et tydeligere og mer ideologisk Høyre støttes langt på vei av Erna Solberg egen taleskriver, som ABC Nyheter snakket med kort før Solberg entret talerstolen for å holde åpningstalen på landsmøtet 12.45.


- Jeg er enig i at Høyre bør være tydeligere på det ideologiske grunnlaget.

Det sier Nils August Andresen, som er samfunnsredaktør i Minerva, men også rådgiver i Høyres stortingsgruppe og dermed taleskriver for Erna Solberg.

Mer frihet med skattekutt

- Ta spørsmålet om skattekutt. Høyre sier at vi vil kutte skatter fordi næringslivet trenger det. Jeg mener at det er riktig å si at Høyre vil ha skattekutt av mer prinsipielle årsaker - fordi folk skal få bestemme mer over sine egne penger og ha mer ansvar for egne liv, sier Andresen.

- Høyre har råd til å være mye tydeligere når vi er i den posisjonen vi er i nå, et opposisjonsparti på vår størrelse.

- Ryddigere enn Frp

- I hvilken grad skiller profileringen du ønsker deg, seg fra Fremskrittspartiets?

Hvilken trygghet for Høyre? Foto: Thomas VermesHvilken trygghet for Høyre? Foto: Thomas Vermes

- Vi snakker om en liberal konservatisme, en moderat liberalisme. Vi har en annen innfallsvinkel enn dem på spørsmål som generasjonsregnskap, oljepenger, klima og integrering av innvandrere, svarer samfunnsredaktøren og rådgiveren, og legger til:

For Høyre er det viktig å være ryddige. En del av ideologien er å ha skikkelig rollefordeling i samfunnet. Fremskrittspartiets støtte til statlig oppkjøp i Aker er et eksempel på at jeg savner en ryddig holdning i Frp.

- Når det er sagt, har vi en del av det ideologiske grunnlaget for liberal tenkning felles med Frp, V og andre partier.

- Grense for pragamtisme

- Er politikken viktigere enn regjeringsmakt, slik Røe Isaksen framholder?

- Jeg mener det er åpenbart at regjeringsmakt er viktig. Men man må ha det klarere for seg hva man vil. De siste årene har Høyre litt for lett tenkt «det får vi ikke til». Når man er så pragmatisk, er det viktig at man av og til løfter fram egne visjoner og setter foran regjeringsspørsmål.

- Markerer partiledelsen Høyres visjoner godt nok?

- Uten regjeringsmakt kommer man ingen vei. Jeg ønsker ikke at Høyre skal komme med masse utspill som kan forhindre det.

- Men ett eller annet sted går det en grense, sier Andresen, som altså bidrar til å skrive Erna Solbergs taler.

Erna Solberg og Per Kristian Foss ankommer landsmøtet. De bytter ikke plass. Foto: Thomas VermesErna Solberg og Per Kristian Foss ankommer landsmøtet. De bytter ikke plass. Foto: Thomas Vermes

- Jeg er med å utforme budskapet, ja. Men jeg er ikke like kompetent på alle områder, slik som det taktiske, sier Andresen, som ikke har lyst til å si hva som bør være med i Erna Solbergs landsmøtetale.

- Jeg er ikke på anbud, sa Erna Solberg til ABC Nyheter da en meningsmåling for TV2 tidligere denne uka viste at dobbelt så mange høyrevelgere ønsker Per Kristian Foss som leder, som henne.

- Kast Erna Solberg som leder! er også oppfordringen på lederplass i Morgenbladet.

Følg hele landsmøtet på Høyres hjemmeside.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus