Meny

Geert Wilders kommer til København

Geert Wilders kommer til Danmark. (Foto: Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den omstridte nederlandske parlamentarikeren Geert Wilders kommer til København 14.juni for å holde tale.

Geert Wilders

* I den 16 minutter lange filmen «Fitna» hevder Wilders at Koranen oppfordrer til vold mot annerledes tenkende. Han protesterer mot «islamiseringen» av Nederland.

* Wilders er 45 år gammel og har sittet i nasjonalforsamlingen i Haag siden 1998. Han representerte først det høyreliberale partiet VVD, men brøt senere ut og dannet i 2006 det mer høyreradikale Frihetspartiet PVV.

* I desember varslet han at han ville reise utenlands for å skape «allianser for fred og mot islamisering». Et medlem av det britiske Overhuset, Lord Pearson, inviterte ham til London for å ha ham til stede under en visning av «Fitna».

* Men 12. februar ble Wilders ble pågrepet ved ankomsten til Londons hovedflyplass Heathrow. Britene avviste ham under henvisning til at han var en trussel mot den offentlige sikkerheten.

(Kilder: Reuters og DPA) (©NTB)

Det er organisasjonen «Trykkefrihedsselskapet» som ifølge Berlingske Tidene inviterer den omstridte politikeren. Konferansen han skal delta på har fått temaet «Ytringsfriheten og Islam».

Wilders står bak den kontroversielle antiislamske filmen «Fitna», som har skapt kraftige reaksjoner blant muslimer i en rekke land.

LES OGSÅ:

Islam-kritikk YouTube-hit

Som Fanden leser Bibelen

I februar ble Wilders anholdt ved ankomsten til Londons hovedflyplass Heathrow og tatt inn til avhør. Ifølge innenriksdepartementet i London anså man politikeren som har kalt Koranen «en fascistisk bok», som en fare for den offentlige sikkerheten.

Danskene er svært delte i sin oppfatning om Wilders besøk. Ifølge en fersk meningsmåling mener 42 prosent at det er en god idè at han taler, mens 36 prosent mener det er en dålig idè.

I tillegg til Wilders skal visepresidenten for The International Free Press Society, Diane West tale.

Trykkefrihedsselskabet har markert seg sterkt i kampen mot islamisme, som organisasjonen ser på som vår tids største trussel mot ytringsfriheten.

Organisasjonen tildelte i 2006 Shabana Rehman en trykkefrihetspris for det de beskrev som «grenseoverskridende oppførsel».

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus