Meny

Norge vil bruke omstridt flybase

Usbekistan blir av menneskerettighetsorganisasjoner regnet som et av de mest undertrykkende regimer i verden. Likevel jobber norske diplomater for at Norge får adgang til Termez-basen i landet. Bildet er tatt mens tyske soldater jobber ved et tysk transportfly på basen. FOTO: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge får kritikk for at vi jobber for å få til et samarbeid med Usbekistan for transport av personell til og fra Afghanistan.

Professor og seniorforsker Daniel Heradstveit ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) sier til Klassekampen at Usbekistan kan sammenlignes med Taliban, et totalitært regime som driver statsterrorisme.

Likevel jobber norske diplomater for at Norge får adgang til Termez-basen i landet, like ved grensen til Afghanistan. Målet er å bruke basen til transitt av personell til de norske Isaf-styrkene i det nordlige Afghanistan, slik Tyskland gjør.

Usbekistan blir av menneskerettighetsorganisasjoner regnet som et av de mest undertrykkende regimene i verden, og bruk av tortur, urettmessig fengsling og «forsvinninger» er utbredt. Regimet har fått sterk kritikk av blant annet Human Rights Watch, Amnesty International, EU og FN.

Derfor er saken heller ikke enkel for Utenriksdepartementet (UD), som ifølge Klassekampen har brukt flere dager på å gi sin kommentar til saken.

– Norges styrkebidrag er konsentrert i Nord-Afghanistan. Herfra er det kort avstand til Termez-basen. Den kan dermed være hensiktsmessig i forbindelse med flytransport. Også Tyskland er engasjert i Nord-Afghanistan og har allerede en avtale med Usbekistan. Denne avtalen åpner for at andre land kan slutte seg til, og Norge er i kontakt med Tyskland og Usbekistan om dette. Vi har ikke tatt noen avgjørelse ennå, sier kommunikasjonsrådgiver Christian Hansson i UD.

Heradstveit mener at UDs planer om å involvere Norge i et slikt selskap er på kollisjonskurs med demokrati, rettsstaten, respekten for menneskerettigheter og ytringsfrihet. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus