Jordbruks-krise i regjeringen

Bøndene får ikke tilbud fra en splittet regjering. Foto: Colourbox
Bøndene får ikke tilbud fra en splittet regjering. Foto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pSenterpartiet og dets landbruksminister Lars Peder Brekk har ikke fått gjennomslag for det de mener trengs i årets jordbruksoppgjør - denne regjeringens siste.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Staten klarer ikke å legge fram noe tilbud som planlagt til bøndene i årets jordbruksoppgjør. Tilbudet skulle vært lagt fram tirsdag. Den fristen klarte ikke regjeringen å overholde. Og nå melder Landbruks- og matdepartementet at tilbudet heller ikke vil komme i dag eller i morgen.

Bak ligger alt å dømme en intern dragkamp mellom Senterpartiet og dets landbruks- og matminister Lars Peder Brekk, og Arbeiderpartiet med Jens Stoltenberg i spissen.

- Forhåpentligvis er det sterke dragkamper internt i regjeringen som gjør at tilbudet ikke kommer, sier leder Pål Haugstad i Norges Bondelag.

Siste sjanse for Soria Moria

En intern regjeringsstrid om hva bøndene skal avspises med, dreier seg i høyeste grad om posisjonering foran kommende valgkamp. Senterpartiet er i langt større grad enn regjeringspartnerne Ap og SV avhengig av bøndenes stemmer - og dermed tillit til at løfter oppfylles.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette oppgjøret er siste sjanse for de rødgrønne til å vise at de står ved sin Soria Moria-erklæring om å la bøndene få samme inntektsutvikling som resten av samfunnet.

- Da mangler vi i øyeblikket 13.500 kroner per årsverk. Så er det ventet en inntektsutvikling for andre grupper på 15.700 kroner fra 2009 til 2010. Og det er inntekten for 2010 vi forhandler om i årets oppgjør, forklarer Haugstad.

For lav inntekt til å gifte seg

I tillegg mener landbrukets organisasjoner, Norsk Bonde- og Småbrukarlag og Norges Bondelag, at inntektsgapet i forhold til andre grupper bør reduseres med 7000 kroner per årsverk. Endelig ble det sagt at landbruket i sin tid ikke fikk noe av krisemilliardene fordi det er en sak for jordbruksoppgjøret.

- Dermed mener vi det er rimelig å kreve 200 millioner til dette, sier Haugstad til ABC Nyheter.

- Da nytter det ikke å komme med noe pusetilbud! konkluderer bonde-lederen.

Inntekten fra gårdsbruket er nå så lav at Nationen melder at en Nordlands-bonde blir nektet av UDI å gifte seg med sin russiske kjæreste - fordi han tjener for lite.