Meny

Jordbruks-krise i regjeringen

Bøndene får ikke tilbud fra en splittet regjering. Foto: Colourbox

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Senterpartiet og dets landbruksminister Lars Peder Brekk har ikke fått gjennomslag for det de mener trengs i årets jordbruksoppgjør - denne regjeringens siste.

Staten klarer ikke å legge fram noe tilbud som planlagt til bøndene i årets jordbruksoppgjør. Tilbudet skulle vært lagt fram tirsdag. Den fristen klarte ikke regjeringen å overholde. Og nå melder Landbruks- og matdepartementet at tilbudet heller ikke vil komme i dag eller i morgen.

Bak ligger alt å dømme en intern dragkamp mellom Senterpartiet og dets landbruks- og matminister Lars Peder Brekk, og Arbeiderpartiet med Jens Stoltenberg i spissen.

- Forhåpentligvis er det sterke dragkamper internt i regjeringen som gjør at tilbudet ikke kommer, sier leder Pål Haugstad i Norges Bondelag.

Siste sjanse for Soria Moria

En intern regjeringsstrid om hva bøndene skal avspises med, dreier seg i høyeste grad om posisjonering foran kommende valgkamp. Senterpartiet er i langt større grad enn regjeringspartnerne Ap og SV avhengig av bøndenes stemmer - og dermed tillit til at løfter oppfylles.

Dette oppgjøret er siste sjanse for de rødgrønne til å vise at de står ved sin Soria Moria-erklæring om å la bøndene få samme inntektsutvikling som resten av samfunnet.

- Da mangler vi i øyeblikket 13.500 kroner per årsverk. Så er det ventet en inntektsutvikling for andre grupper på 15.700 kroner fra 2009 til 2010. Og det er inntekten for 2010 vi forhandler om i årets oppgjør, forklarer Haugstad.

For lav inntekt til å gifte seg

I tillegg mener landbrukets organisasjoner, Norsk Bonde- og Småbrukarlag og Norges Bondelag, at inntektsgapet i forhold til andre grupper bør reduseres med 7000 kroner per årsverk. Endelig ble det sagt at landbruket i sin tid ikke fikk noe av krisemilliardene fordi det er en sak for jordbruksoppgjøret.

- Dermed mener vi det er rimelig å kreve 200 millioner til dette, sier Haugstad til ABC Nyheter.

- Da nytter det ikke å komme med noe pusetilbud! konkluderer bonde-lederen.

Inntekten fra gårdsbruket er nå så lav at Nationen melder at en Nordlands-bonde blir nektet av UDI å gifte seg med sin russiske kjæreste - fordi han tjener for lite.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus