- Gauguin kuttet av van Goghs øre

Den nederlandske maleren Vincent van Goghs selvportrett etter at han mistet det ene øret 23. desember 1888. Illustrasjon: Wikipedia.
Den nederlandske maleren Vincent van Goghs selvportrett etter at han mistet det ene øret 23. desember 1888. Illustrasjon: Wikipedia.

<pMaleren Paul Gauguin kuttet av øret til Vincent van Gogh med sverd. Det er konklusjonen i en ny studie.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den berømte maleren Vincent van Gogh (1853 - 1890) skar aldri av sitt eget øre. Det var det malerkollega Paul Gauguin som gjorde etter en krangel utenfor et bordell.

Det er konklusjonen i en nylig utgitt bok som baserer seg på de originale politidokumentene etter den mye omtalte hendelsen i byen Arles i sør-Frankrike 23. desember 1888.

Det melder BBC på nett.

I den offisielle versjonen heter det at politiet fant Vincent van Gogh liggende i en blodpøl i sin egen seng tidlig julaften morgen. Til å begynne med trodde politiet at maleren var død og det var malerkollega Gauguin som hadde drept ham. Men så våknet van Gogh til. Han var ikke død, bare døddrukken på absint.

Men van Gogh var ute av stand til å forklare hvorfor hans venstre øre manglet. Paul Gauguin forklarte politiet at van Gogh var ruset og selv skar det av med et barberblad før han deretter ga øret til en prostituert kvinne med navn Rachel.

Forklaringen har senere stått som et historisk faktum.

- Gauguin stod bak

Men ifølge boken «In Van Gogh's Ear: Paul Gauguin and the Pact of Silence» var det den fem år eldre Gauguin som stod bak den famøse hendelsen.

Bakgrunnen for ugjerningen skal ha vært en krangel mellom de to mestermalerne. Paul Gauguin hadde både temperament og var glad i å fekte. Og krangelen lillejulaften 1888 skal ha endt med at Gauguin brukte sverdet til å gjennomføre en av kunsthistoriens mest berømte amputasjoner.

Hans Kaufmann og Rita Wildegans, som står bak boken, kan ikke si noe om Gauguin bevisst prøvde å skade van Gogh eller om hendelsen rett og slett var en ulykke. Men i boken hevdes det at begge malerne var enige om å fortelle politiet at det var van Gogh selv som skar av sitt eget øre for å beskytte Gauguin.

Gammel teori

Også i 2001 ble det utgitt en bok med samme konklusjon. Den gang var det historikeren Rita Wildegans som mente å finne sterke indisier for at det var Gauguin og ikke van Gogh som stod bak ugjerningen.

Hun innrømmer imidlertid at hun ikke er hundre prosent sikker.

Påstanden om at Gauguin skal ha kuttet av van Goghs øre med sverd blir ikke bare godt tatt i mot blant kunstkjennere og historikere. I en kommentar publisert på nettstedet Bloomberg i dag hevder den britiske kunstkritikeren Martin Gayford at skyldsspørsmålet bare er basert på indisier.

«Bevisene, slik de faktisk eksisterer, peker på Vincent. Å gi sitt avskårne øre i gave til en prostituert virker veldig irrasjonelt, for å si det mildt. Det passer inn i et handlingsmønster som godt kunne ha endt i bisarr selvskading. Men konspirasjonsteorier har sin egen tiltrekningskraft, og jeg er sikker på at flere fra nå av vil tro at det virkelig var Gauguin som stod bak.»

Kort tid etter at Vincent van Gogh mistet øret flyttet Paul Gauguin til Tahiti hvor han slo seg ned og produserte noen av sine mest berømte verk. Han skulle aldri se igjen sin gamle venn.

Vincent van Gogh led av store depresjoner og tok sitt eget liv i 1890.

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy