Meny

Israel vil ikke beklage Gaza-krigen

En tydelig irritert Shimon Peres talte for et større pressekorps i FNs hovedkvarter i New York igår. Den israelske presidenten kaller FNs Israel-kritiske rapport om Gaza-krigen skandaløs og gjør det klart at Israel ikke har til hensikt å unnskylde seg for å forsvare sine borgere mot Hamas-raketter. FOTO: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israels president Shimon Peres kaller en Israel-kritisk FN-rapport om Gaza-krigen skandaløs og gjør det klart at Israel ikke har til hensikt å unnskylde seg for å forsvare sine borgere mot Hamas-raketter.

Peres møtte onsdag FNs generalsekretær Ban Ki-moon i New York for å overbringe en skarp reaksjon mot rapporten, som Ban presenteret dagen før.

I rapporten blir Israels militære kritisert for hensynsløshet under krigen. FN fant at Israel var ansvarlig for sju angrep på FN-anlegg som skoler, helseklinikker og FNs eget hovedkvarter, mens Hamas var ansvarlig for ett.

Forfatterne av rapporten mener at FN må kreve erstatning både for skadene på FN-byggene og til de etterlatte etter de 30 eller 40 palestinerne som ble drept. Dessuten bør Israel beklage at de ga usann informasjon om angrepene.

Israel hevdet at væpnede palestinere skjøt mot de israelske soldatene fra noen av FN-byggene, men i rapporten blir dette fullstendig avvist.

– Vi synes det er skandaløst. Vi vil aldri akseptere det. Vi mener vi ikke må unnskylde oss fordi vi har rett til å forsvare livene til våre kvinner og barn, sa Peres til pressen etter møtet med Ban.

– Vi aksepterer ikke ett ord av hva rapporten sier. Det er urettferdig. De var ensidige, sa han videre.

Han innrømmet likevel at det ble begått feil under krigen, og han sa at Israel vil vurdere å betale erstatning.

Israel startet krigen i desember i et forsøk på å stanse mange år med rakettutskytninger mot Israel. Offensiven gjorde skade for rundt 2 milliarder dollar og kostet 1.300 palestinere livet. 13 israelere døde. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus