Meny

Islands regjering vil søke om EU-medlemskap

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Reykjavik (NTB-Reuters): Islands regjering vil be Alltinget om å godkjenne at regjeringen leverer en søknad om EU-medlemskap, opplyser Islands statsminister.

– Vi kommer til å legge det fram for Alltinget, sa statsminister Jóhanna Sigurdardóttir til statlig TV onsdag.

Hun vil derimot ikke komme med noen dato for når forslaget skal fremmes.

Sigurdardóttirs parti Sosialdemokratene har hele tiden vært klare på at de er for å innlede samtaler med EU. Koalisjonspartneren, De venstregrønne, SVs islandske søsterparti, har derimot vært skeptiske.

- Ingen betydning for Norge

Ja- og nei-siden i Norge er enige om at det ikke blir noe islandssug i den norske EU-debatten.

Europabevegelsen gleder seg over at den islandske regjeringen nå vil be Alltinget godkjenne at den sender inn en EU-søknad. Nei til EU mener beslutningen vil ha svært liten betydning for Norge.

– Det vil fortsatt være en lang vei å gå for Island før landet eventuelt blir medlem av EU. Ikke minst skal det islandske folket ha sitt å si gjennom en folkeavstemning, sier leder Heming Olaussen i Nei til EU til NTB.

– Ikke avgjørende

Han mener Islands stilling aldri har vært avgjørende for om Norge bør søke medlemskap.

– Island har aldri vært noe tema i den norske debatten. Det er ikke noe i påstanden om at det skulle true EØS-avtalen dersom Island blir EU-medlem, sier Olaussen.

– Det ble aldri noe svenskesug i 1994, og det blir ikke noe islandssug nå, sier han.

Venter ny debatt

Akkurat det punktet er generalsekretær Grete Berget i Europabevegelsen enig i.

– Islands stilling vil ikke endre folks ståsted i særlig grad. Men situasjonen nå er veldig spennende, og jeg håper dette fører til fornyet debatt om EU også hos oss, sier hun til NTB.

Hun etterlyser en større diskusjon i norsk samfunnsliv. Både politikere, næringsliv og arbeidstakerorganisasjoner bør komme på banen.

– Det blir en ny situasjon for EØS-avtalen. Nå må norske politikere rette ryggen og ta opp spørsmålet om hva som er i Norges interesser, sier Berget.

Fiskeripolitikk

Hun venter Islands EU-søknad særlig vil føre til diskusjon om fiskeripolitikk og om arbeidsplasser langs kysten.

– Island sier ikke ja til EU uten å få en god fiskeriavtale. Jeg tror vi nå må se på hva konsekvensene blir for den norske kystbefolkningen og fiskeriene når islendingene kanskje får full markedsadgang til EU-området, sier generalsekretæren.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus