Meny

Spor av anriket uran funnet i Egypt

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Inspektører gransker mistenkelig funn i forskningsanlegg.

Wien (NTB-Reuters): Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) etterforsker et funn av høyanriket uran ved et forskningssenter i Egypt.

Det kommer fram i en rapport Reuters har fått tilgang til. Funnet ble gjort i forbindelse med prøver tatt ved forskningssenteret for kjerneteknologi Inshas i 2007–2008.

Det er ikke spesifisert om uranet var anriket til et nivå som gjorde det mulig å benytte det i en atombombe. Egypt har forklart at det høyanrikede uranet kan ha blitt brakt inn i landet gjennom radioaktivt forurensede radioisotop-beholdere. IAEA fortsetter likevel etterforskningen.

Atomenergibyrået holder Midtøsten under særlig oppsyn, ikke minst på grunn av etterforskningen av anklager om våpenorientert kjerneaktivitet i Iran og Syria.

Egypt har ratifisert ikkespredningsavtalen fra 1981, men har ikke signert en tilleggsprotokoll fra 1997. Den gir IAEAs inspektører rett til å gjennomføre undersøkelser på kort varsel både av kjernekraftanlegg og andre områder. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus