Tsjekkisk ja til Lisboa-traktaten

Tsjekkias president Vaclav Klaus erklærte i kveld at landets senatorer hadde stemt for Lisboatraktaten. Nå mangler bare Klaus' signatur. Foto: AFP
Tsjekkias president Vaclav Klaus erklærte i kveld at landets senatorer hadde stemt for Lisboatraktaten. Nå mangler bare Klaus' signatur. Foto: AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pNå avhenger alt av irenes folkeavstemning.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Lisboa-traktaten
* Ble forhandlet fram sommeren 2007 og underskrevet i Lisboa før jul samme år.
* Gir EU status som en juridisk enhet og har som mål å gjøre Unionen mer beslutningsdyktig.
* Må ratifiseres av samtlige medlemsstater i EU. Irland avviste den i en folkeavstemning i 2008, men skal holde ny avstemning i november.
* Innebærer at beslutningene i EUs ministerråd fra 2014 skal treffes med såkalt dobbelt flertall. Det betyr at forslag kun kan vedtas hvis minst 55 prosent av landene stemmer ja. Disse landene må representere minst 65 prosent av EUs befolkning.
* EUs toppmøter skal ledes av en fast president som sitter i en periode på to og et halvt år. Alle andre ministermøter skal ledes av en minister fra formannskapslandet, som skiftes ut hvert halvår.
* Med tittelen «EUs høyeste representant for utenriks- og sikkerhetspolitikk» får EU i praksis en utenriksminister som vil råde over et svært stort budsjett. Vedkommende er nestleder i EU-kommisjonen og leder EUs utenriksministermøter. Landene har fortsatt vetorett i utenrikssaker. (©NTB)

Praha/Brussel (NTB-Trygve Mellvang-Berg): Det tsjekkiske førstekammeret sier ja til EUs Lisboa-traktat. Men presidenten vil ikke underskrive vedtaket før irske velgere avgjør den endelige skjebnen til traktaten.

– Dette er en viktig dag for Tsjekkia, for landets posisjon og innflytelse i EU og resten av verden, sa visestatsminister og minister for Europa-saker Alexandr Vondra etter avstemningen onsdag.

Traktaten trengte støtte av tre-femdeler av de tilstedeværende senatorene, og den ble vedtatt med 54 mot 20 stemmer.

I Brussel var EU-kommisjonens president José Manuel Barroso raskt ute med lykkønskningene som følge av vedtaket i førstekammeret.

– Dette er veldig gode nyheter, sa Barroso.

– Jeg håper at de gjenstående konstitusjonelle kravene i både Tsjekkia og andre medlemsstater vil bli fullført så raskt som mulig, la han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil ikke signere

Med de folkevalgtes ja i Tsjekkia er det nå bare Irland som ikke har godkjent traktaten i henhold til sine demokratiske prosedyrer. Men den EU-skeptiske presidenten Václav Klaus i Praha sier han ikke vil underskrive onsdagens vedtak på grunn av irenes foreløpige nei og en mulig rettslig prøving av traktaten i Tsjekkia.

– Lisboa-traktaten er død for øyeblikket. Den er død fordi den ble avvist i en folkeavstemning i et medlemsland. Derfor er avgjørelsen om ratifisering av traktaten ikke på dagsordenen for øyeblikket, sier Klaus ifølge Reuters.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Usikkerhet

Klaus har tidligere sagt at han vil følge sin polske kollega, Lech Kaczynski, som så langt har unnlatt å signere ratifiseringen, til tross for at traktaten er godkjent av de polske folkevalgte.

Kaczynski har nektet å undertegne ratifiseringen så lenge det er usikkerhet omkring hvorvidt den vil bli satt ut i livet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Irland gjenstår

Irland er det eneste landet som har hatt folkeavstemning om traktaten, som av mange kalles en lettutgave av den tidligere forkastede EU-grunnloven.

Etter at irske velgere sa nei til traktaten i en folkeavstemning i fjor sommer, har landet fått på plass enkelte innrømmelser i traktatteksten. En ny folkeavstemning på den grønne øya skal holdes i november, og først etter et eventuelt ja der, vil altså Kaczynski og Klaus undertegne. (©NTB)