Meny

Frykten for svineinfluensa avtar

Helsearbeidere tar på seg beskyttelsesutstyr før de går inn på et hotell i Hongkong, der gjester og ansatte er satt i karantene som ledd i kampen mot influensaviruset H1N1. Det svenske smitteverninstituttet bekreftet onsdag at en kvinne i 50-årsalderen har vært smittet av H1N1. Foto: REUTERS / Bobby Yip / SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

H1N1 kom til Sverige – og forsvant igjen.

Stockholm (NTB-TT-DPA): Den mest panikkartede frykten for influensaviruset begynner i mange land å legge seg, selv om situasjonen fortsatt er alvorlig.

Det svenske smitteverninstituttet bekreftet onsdag at en kvinne i 50-årsalderen har vært smittet av H1N1-influensaen. Hun ble sjekket for symptomer da hun følte seg syk etter en reise til USA.

Resultatet av prøvene var lenge uklare, men det synes klart at kvinnen ikke har smittet noen andre.

Overlege Annika Linde ved Smittskyddsinstitutet i Stockholm opplyser at kvinnen nå er frisk, og ingen hun har vært i kontakt med etter at hun kom hjem fra USA, er så lang blitt rammet av svineinfluensaen.

– Det kom til Sverige og døde ut, sier Linde til nyhetsbyrået TT om H1N1.

Mildere forløp

Svineinfluensaen ser ut til å forløpe mildere enn antatt hos de aller fleste som blir smittet, sier USAs helseminister Kathleen Sebelius. Hun ville imidlertid onsdag ikke utelukke at både antall smittede og tallet på dødsofre kan komme til å stige.

Ifølge Verdens helseorganisasjon WHO var det onsdag offisielt meldt om 1.516 tilfeller av H1N1-smitte i 22 ulike land. 42 personer har mistet livet i Mexico, mens to dødsfall er registrert i USA.

I Europa er Spania hardest rammet av smitten med 57 tilfeller, fulgt av Storbritannia med 27. WHO opprettholder foreløpig sitt pandemivarsel – advarselen om fare for en grenseoverskridende epidemi – på nivå 5, som er det nest høyeste.

Slipper eksamen

Britiske skolemyndigheter tar heller ingen sjanser. Tusenvis av tenåringer får avlyst sine eksamener på ungdomsskolenivå (GCSE) og på videregående nivå (a-level), for at de ikke skal risikere å bli smittet i tettpakkede eksamenssaler, skriver The Times.

– Fem skoler er stengt etter at elever ble syke av H1N1-smitte, het det på London-avisens nettsider onsdag. I Mexico skulle videregående skoler og universiteter etter planen gjenåpne torsdag, fulgt av barneskolene i neste uke.

I Afghanistan er landets så vidt vites eneste gris fjernet fra utstillingsburet i dyrehagen i Kabul, for å unngå panikk blant de besøkende. Og sist helg førte frykten for svineinfluensa til at tre villsvin i dyrehagen i Iraks hovedstad Bagdad måtte bøte med livet. (©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus