6,4 millioner tonn søppel til sjøs

Hvert år havner 6,4 millioner tonn søppel på havet. Noe flyter i land, som her på Svalbard. Foto:Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIX
Hvert år havner 6,4 millioner tonn søppel på havet. Noe flyter i land, som her på Svalbard. Foto:Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIX

<p6,4 millioner tonn søppel havner til sjøs hvert år. 10 prosent av det er tapte garn som gjør et dypt innhogg i verdens fiskebestander.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tenk deg det: 640.000 tonn garn og annet fiskeutstyr mistes årlig i sjøen av verdens fiskeflåter. Disse fortsetter å fange fisk, skilpadder og andre sjødyr som dør - og blir liggende å råtne. Enorme mengder mat går tapt.

Slike spøkelsesgarn skader miljøet, reduserer fiskebestandene og utgjør en fare for båter.

6,4 millioner tonn søppel

Advarselen kommer i en ny rapport som FNs matvare- og landbruksorganisasjon (FAO) og FNs miljøprogram UNEP offentliggjør i dag.

I alt havner 6,4 millioner tonn søppel i verdenshavene årlig. Av dette dreier 10 prosent seg om tapte fiskegarn. Mange av dem er syntetiske og har et meget langt liv.

Garnene kan danne undersjøiske fangstvegger ankret i sjøbunnen, med lengder opptil 10.000 meter.

Ifølge studien utgjør problemet med spøkelsesgarn et voksende problem på grunn av økende fiskeriaktivitet i verden og innføringen av syntetiske materialer.

Bare rundt én karibisk øy, Guadalope, går 20.000 ruser tapt hvert år i orkansesongen. Det utgjør halvparten av alle fangstredskapene som settes ut der. Også disse rusene fortsetter å fange fisk i lange tider, trekker rapporten fram som eksempel.

8 millioner per dag

Rundt 8 millioner ulike former for søppel hives til sjøl - hver dag.

Av disse kommer 5 millioner, 63 prosent, fra skip.

Beregninger viser at det flyter 13.000 biter av plastsøppel på hver eneste kvadratkilometer sjø.

I 2002 ble det funnet 6 kilo plast for hver kilo plankton i overflatevannet i Stillehavet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus