6,4 millioner tonn søppel til sjøs

Hvert år havner 6,4 millioner tonn søppel på havet. Noe flyter i land, som her på Svalbard. Foto:Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIX
Hvert år havner 6,4 millioner tonn søppel på havet. Noe flyter i land, som her på Svalbard. Foto:Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIX

<p6,4 millioner tonn søppel havner til sjøs hvert år. 10 prosent av det er tapte garn som gjør et dypt innhogg i verdens fiskebestander.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tenk deg det: 640.000 tonn garn og annet fiskeutstyr mistes årlig i sjøen av verdens fiskeflåter. Disse fortsetter å fange fisk, skilpadder og andre sjødyr som dør - og blir liggende å råtne. Enorme mengder mat går tapt.

Slike spøkelsesgarn skader miljøet, reduserer fiskebestandene og utgjør en fare for båter.

6,4 millioner tonn søppel

Advarselen kommer i en ny rapport som FNs matvare- og landbruksorganisasjon (FAO) og FNs miljøprogram UNEP offentliggjør i dag.

I alt havner 6,4 millioner tonn søppel i verdenshavene årlig. Av dette dreier 10 prosent seg om tapte fiskegarn. Mange av dem er syntetiske og har et meget langt liv.

Garnene kan danne undersjøiske fangstvegger ankret i sjøbunnen, med lengder opptil 10.000 meter.

Ifølge studien utgjør problemet med spøkelsesgarn et voksende problem på grunn av økende fiskeriaktivitet i verden og innføringen av syntetiske materialer.

Bare rundt én karibisk øy, Guadalope, går 20.000 ruser tapt hvert år i orkansesongen. Det utgjør halvparten av alle fangstredskapene som settes ut der. Også disse rusene fortsetter å fange fisk i lange tider, trekker rapporten fram som eksempel.

8 millioner per dag

Rundt 8 millioner ulike former for søppel hives til sjøl - hver dag.

Av disse kommer 5 millioner, 63 prosent, fra skip.

Beregninger viser at det flyter 13.000 biter av plastsøppel på hver eneste kvadratkilometer sjø.

I 2002 ble det funnet 6 kilo plast for hver kilo plankton i overflatevannet i Stillehavet.

Personvernpolicy