Meny

Afghanistans eneste gris satt i karantene

Grisen Nesegrev er Afghanistans eneste gris og lever til vanlig fritt i en innhengning i Kabul Zoo. Søndag ble grisen satt i karantene på grunn av de besøkendes frykt for svineinfluensa. Foto: EPA / Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svineinfluensaen er dårlig nytt for Afghanistans eneste gris.

Afghanistans eneste gris har det ikke særlig lett om dagen. Tidligere var grisen Nesegrev en stor kuriositet i Kabul Zoo og levde fritt i en innhengning hvor den gresset med rådyr og geiter.

Nå har dyrehagen sett seg nødt til å stenge vesle Nesegrev inne på et rom, for å dempe publikums frykt for smittsom svineinfluensa.

Løven Marjan var en annen attraksjon i Kabul Zoo. Marjan ble et symbol på afghansk motstandskamp. Foto: AP / Scanpix.Løven Marjan var en annen attraksjon i Kabul Zoo. Marjan ble et symbol på afghansk motstandskamp. Foto: AP / Scanpix.

Det melder nyhetsbyrået Reuters.

I Afghanistan og muslimske land er grisen ansett for å være et urent dyr. Det finnes dermed ingen grisefarmer i landet. Og salg av svin og svineprodukter er ulovlig.

Men det er ikke forbudt å se på gris.

Gave fra Kina

Grisen i Kabuls dyrehage er en gave fra Kina, som i forrige uke selv satte 70 meksikanere, 26 kanadiere og fire amerikanere i karantene i frykt for svineinfluensa. Personene har senere blitt sluppet fri.

– For tiden er grisen vår satt i karantene og vi har bygget et eget rom til ham ettersom gjestene våre frykter å bli smittet med svineinfluensa, forteller direktør i Kabul Zoo, Aziz Gul Saqib, til Reuters.

At det ikke finnes grisefarmer i landet og heller ikke eksisterer direkte flyforbindelser mellom Mexico og Afghanistan har ikke dempet frykten nevneverdig.

– Folk her har ikke nok kunnskap om svineinfluensaen. Når de ser grisen i innhengningen blir de redde og tror at de kan bli smittet, forklarer Saqib.

Langt unna storhetstiden

Dyrehagen i Kabul er milevis unna storhetstiden på 1970-tallet, da den var regnet som en av de beste av sitt slag i Asia. Den gang huset Kabul Zoo omlag 700 dyr og fugler av 93 ulike arter. Så kom en borgerkrig og la sin blodige hånd over den tidligere stolte dyrehagen.

Det er altså ikke bare grisen Nesegrev som har hatt tunge tider i Kabul Zoo. Under borgerkrigen spiste mujahedinkrigere rådyrene og kaninene og skjøt i hjel dyrehagens eneste elefant. Akvariet ble også skutt i stykker.

I 1993 ville en afghaner tøffe seg og klatret ned i løveburet hvor han ble drept av løven Marjan.

Et par dager etter kom broren til den drepte for å hevne seg. Han kastet en granat mot Marjan, som fikk halve kjeven knust i eksplosjonen. Marjan ble døv, nesten blind og mistet tennene sine.

Men Marjan holdt ut og levde i mange år til før han døde av alderdom i 2002.

Da hadde løven blitt et nasjonalt symbol på afghanernes lidelser og seige motstandsdyktighet.

I dag huser Kabul Zoo 42 dyre- og fuglearter. I tillegg har dyrehagen 36 ulike slag fisk.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus