Meny

Frp vurderer krav om gransking av jagerflykjøp

BØR GRANSKES: Forsvarsanalytiker John Berg mener en gransking av jagerflykjøpet er påkrevd, og han mener granskingen bør ledes av Eva Joly. (Foto: Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fremskrittspartiets forsvarspolitiske talsmann Per-Ove Width vurderer å be om gransking av jagerflykjøpet. Forsvarsanalytiker John Berg mener en gransking er påkrevd.

Berg mener at granskingen av prosessen rundt kjøpet av forsvarsflyet F-35 (JSF) fremfor svenske Jas Gripen må ledes av korrupsjonsjeger Eva Joly «for å heve tvil om at granskingen går helt til bunns». Dessuten må frittstående internasjonal kampflyekspertise inn, mener Berg.

Kravet settes fram i en lengre artikkel i Klassekampen.

Berg mener granskingen bør ta for seg både hvordan det europeiske samarbeidsprosjektet Eurofighter følte seg presset ut av konkurransen, hvordan den norske regjeringen angir mye høyere kostnad på svenskenes Gripen NG og hvordan Joint Strike Fighter har blitt priset så lavt i regjeringens kalkyler.

Frps forsvarspolitiske talsmann Per-Ove Width er ikke fremmed for en gransking etter å ha betegnet prosessen som «skandaløs» overfor NRK.

– Jeg vurderer å be kontrollkomiteen i Stortinget om å granske denne prosessen, sier Width til Klassekampen.

Width er også bekymret for prisen og viser til at pristilbudet fra Sverige er en statsgarantert fastpris, mens tilbudet fra amerikanske Lockheed Martin er en estimert pris. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus