Meny

Norge kan få frigitte Guantanamo-fanger

TIL NORGE? Norge er ett av flere aktuelle mottakerland når president Barack Obama ber allierte i Europa om å ta imot 50 fanger som slipper tiltale i USA. (Foto: Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) bekrefter at Norge er spurt om å ta imot frigitte fanger fra amerikanernes terroristfengsel Guantanamo.

Norge er ett av flere aktuelle mottakerland når president Barack Obama ber allierte i Europa om å ta imot 50 fanger som slipper tiltale i USA, og som USA ikke vil sende tilbake til hjemlandet.

Dersom Norge sier ja til å ta imot fanger, vil de ifølge VG trolig kunne bevege seg fritt her, siden de verken er tiltalt eller dømt i USA.

Utenriksminister Støre sier til avisen at Norge har fått en orientering og at vi vil vurdere en konkret henvendelse når den måtte komme.

Avisen skriver at Norge vil få en konkret liste fra USA så snart regjeringen har tatt en prinsippavgjørelse. Listen vil inneholde opplysninger om hvorfor hver enkelt av de løslatte fangene ble internert på Guantanamo, eventuelle bånd til terrororganisasjoner og hvorfor de ikke kan returneres til hjemlandet.

Kilder sier til avisen at amerikanerne skal ha tolket de foreløpige signalene fra Norge som positive.

Danmark og Polen har allerede sagt blankt nei til å ta imot fanger fra Guantanamo. Frankrike og Portugal skal ha akseptert å ta imot en fange hver, mens den tyske regjeringen er delt. (©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus