- Vi burde respektere uenighet

- Vi burde respektere uenighet
- Vi burde respektere uenighet
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pFrancis Sejersted forsvarte Fritt Ord-vinner Nina Karin Monsen. Hva synes du?</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB-Mats Rønning og Anne M. Gøystdal): Nina Karin Monsen fant ikke rom for beklagelser da hun tirsdag mottok Fritt Ord-prisen. I stedet langet hun ut mot «de sårede følelsers tyranni».

– Jeg er trett av dette. Det ødelegger for fri tenkning og frie refleksjoner. Det er alltids noen som såres, sa den omstridte moralfilosofen i sin takketale i Operaen tirsdag kveld.

Nina Karin Monsen har provosert og nettopp såret mange med sine spissformuleringer i debatten om den nye ekteskapsloven. Mange hundre mennesker demonstrerte da også sin misnøye med tildelingen før prisseremonien tok til.

– Det er rart at de som vant, ikke tåler at de som tapte, fortsetter kampen. Vi burde respektere uenighet uten at det blir mistenkeliggjøring og demonisering, sa Monsen.

– Urett mot barna

Nina Karin Monsen fikk årets Fritt Ord-pris for sine mange bidrag til den offentlige debatten gjennom flere tiår. Men det er særlig hennes motstand mot ekteskapsloven og lesbiskes rett til assistert befruktning som er blitt tema for de siste ukers intense diskusjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I sin bok «Kampen om ekteskapet og barnet» går hun hardt ut mot ekteskapsloven som hun mener feier til side barns rett til far, arv og navn.

– Det er urett mot barna at de er fratatt en far, som hun uttrykte det i sin takketale.

Monsen tok ingen selvkritikk for sitt ordvalg i debatten, som kanskje særlig er det som har skapt reaksjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg kan ikke angre på det jeg mener, sa hun til NTB før prisutdelingen startet. I stedet gikk Monsen i rette med medienes gjengivelse av hennes holdninger.

– Det har vært en voldsom pågang, en voldsom aggresjon. Det virker som det har vært ubegrenset plass i mediene når det gjelder hendelser som jeg har vært med på å forårsake, men det har vært veldig lite plass til informasjon, sa hun.

– Riktig avgjørelse

Blant uttalelsene som har vakt oppsikt, er den om at barna lesbiske får, starter livet med et handikap. En annen er påstanden om at lesbiske betrakter mannen som en stut til bruk i avl.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi gjør klokt i å ta henne på alvor. Vi er avhengig av å bli møtt med motargumenter for å bli klokere, sa Fritt Ords styreleder Francis Sejersted i sin tale under pristildelingen.

– Verken Monsen eller Kim Friele fikk Fritt Ords pris for sin toleranse, men vi trenger slike konfronterende mennesker, la han til.

Sejersted mener mottakelsen prisen har fått, viser at tildelingen var riktig.

– Hvorfor har moderne frigjøringsbevegelser så trange rammer for ytringsfriheten? spurte han og viste til at Monsen muligens har folkeflertallet i ryggen i denne saken.

Sejersted understreket at komiteen ikke premierer krenkelser, like lite som den kan gå god for Monsens meninger eller formuleringer.

Får støtte

Et veritabelt A-lag av kjendiser innen norsk åndsliv var møtt fram i Operaen for prisseremonien. Også konservative kristenfolk var det mange av, blant dem Oslo-biskop Ole Christian Kvarme.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Monsen som prisvinner er et dristig, men viktig valg. Ekteskapsloven er kjørt igjennom med hastverk, sier han til NTB.

Kvarme er enig med Monsen i sak, men sier han har valgt en annen tone enn henne i det offentlige ordskiftet.

– Hun er en debattant, skarp i analysene og i kommentarene. Jeg er prest, min oppgave er en annen.

Selv om Kvarme hadde følge av flere meningsfeller i Operaen, var nok de fleste av de frammøtte uenige med Monsen i synet på homofilt ekteskap. En av dem var Aftenpostens Knut Olav Åmås. Kulturredaktøren, som selv er homofil, fulgte demonstrasjonen før han overvar prisseremonien.

– Monsen tar opp til debatt fundamentale identitetsspørsmål. Tildelingen er fruktbar og riktig. Samtidig synes jeg demonstrasjonen og reaksjonene er strålende eksempler på demokratisk debatt, sier han. (©NTB)

Hva synes du? Si din mening i våre kommentarfelter.