Meny

Russland tilbakeviser kuppanklager

Russland tilbakeviser kuppanklager

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mener georgiske myndigheter selv står bak opprøret.

Tbilisi/Brussel (NTB-Reuters-AFP): Påstanden om at Russland sto bak opprøret på en georgisk militærbase, er vanvittig, sier russiske talsmenn. Opposisjonen i Georgia mener regjeringen i Tblisi selv satte det angivelige opprøret i scene.

Tjenestemenn i Tblisi sa tirsdag at mytteriet blant soldatene i en stridsvognbataljon på Mukhrovani-basen rett utenfor den georgiske hovedstaden tok slutt da president Mikhail Saakasjvili kom til stedet.

Opprøret skjedde dagen før en NATO-øvelse i Georgia – en øvelse Russland har protestert kraftig mot.

– Alle mytteristene har enten overgitt seg eller blitt arrestert, sa innenriksminister Vano Merabisjvili, som også var på basen tirsdag. Men han tilføyde at flere offiserer som deltok i opprørsforsøket, hadde flyktet.

Kuppforsøk?

– Opprøret hadde som mål å ødelegge onsdagens NATO-øvelse. Det er et forsøk på et militærkupp, sa forsvarsminister David Sikharulidze. Han tiføyde at myndighetene forhandlet med opprørerne på Mukhrovani-basen, som teller flere hundre soldater.

Den georgiske opposisjonen mener regjeringen med tirsdagens utspill om militærkupp kun ønsker å trekke oppmerksomheten bort fra den tiltakende kritikken mot Saakasjvili.

Et 30-talls stridsvogner skal ha blitt sendt mot militærbasen, og president Mikhail Saakasjvili beskrev opprøret som en alvorlig trussel. Men han la til at georgiske myndigheter har kontroll over situasjonen.

– Jeg krever at vår nabo i nord avstår fra videre provokasjoner, sa Saakasjvili med henvisning til Russland. Ifølge innenriksdepartementet hadde de angivelige kuppmakerne planer om å drepe Saakasjvili.

Forberedelser

Mukhrovani-basen ligger om lag 30 kilometer fra hovedstaden Tbilisi.

– Etterforskning har avdekket forberedelser til et militært opprør, sa Sjota Utiasjvili, talsmann for det georgiske innenriksdepartementet.

Han la til at flere personer var pågrepet i forbindelse med avsløringen. Utiasjvili hevder overfor nyhetsbyrået AP at det var en tidligere sjef for spesialstyrkene som sto bak opprøret, og at vedkommende har mottatt pengestøtte fra Moskva.

Dette ble kort tid etterpå avvist fra russisk hold.

– Dette er et mareritt og en pine for Saakasjvili-regimet. Man kan ikke beskrive det på en annen måte, sier en anonym sikkerhetskilde i Moskva til nyhetsbyrået ITAR-TASS.

Omstridt øvelse

Forholdet mellom NATO og Russland har kommet under nytt press som følge av NATOs omdiskuterte militærøvelse som innledes i Georgia onsdag.

Og tirsdag meldte russiske medier at to NATO-ansatte blir utvist fra Russland. Det skjer etter at to russiske diplomater ble bortvist fra NATO-hovedkvarteret i Brussel forrige uke som følge av spionanklager.

Russland har også meldt avbud til møtet i det såkalte NATO-Russland-rådet som skulle vært holdt i Brussel 18. og 19. mai.

Opprinnelig skulle 19 land, også ikke-NATO-land, delta med til sammen rundt 1.000 soldater i NATO-øvelsen, som har vært planlagt siden forsommeren 2007.

Etter press fra Russland har imidlertid Kasakhstan trukket seg, og det har også Serbia og Armenia gjort. Det er ingen norske bidrag til øvelsen.

Som svar på øvelsen har Russland sendt tropper til grenseområdene i de georgiske utbryterrepublikkene Abkhasia og Sør-Ossetia, der Russland og Georgia utkjempet en krig i fjor sommer. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus