Meny

- Jeg angrer ikke

- Jeg angrer ikke

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Storstilte demonstrasjoner mot Nina Karin Monsen. Møtt av «mørkemenn» ved Operaen.

Oslo (NTB-Anne M. Gøystdal): Med plakater som oppfordret prisvinneren til å skamme seg, møtte demonstranter opp før Fritt Ord-tildelingen i Oslo tirsdag for å protestere mot at Nina Karin Monsen får prisen.

Flere hundre mennesker hadde møtt fram ved Østbanehallen i Oslo for å vise at de tar avstand fra tildelingen.

Monsens argumenter mot den nye ekteskapsloven er sårende og krenkende, mente tidligere Fritt Ord-vinner Kim Friele. I sin appell viste hun til at styreformann Francis Sejersted i Fritt Ord har gitt uttrykk for at det er en pris vi må være villige til å betale for ytringsfrihet.

– Det er intellektuell onani, smelte Friele til.

– Hvem skal betale? Er det Fritt Ord-komiteen? Er det barn av lesbiske og homofile? Hvem er disse «vi»? spurte hun.

– Måtte vike

Friele understreket at retten til fri ytring er grunnleggende. Men denne gangen var det to menneskerettigheter som sto opp mot hverandre. Ytringsfrihet sto opp mot retten til å leve fri for forhånelse og trakassering i det offentlige rom.

– Hensynet til mennesker må noen ganger gå foran retten til abstrakte ytringer, sa hun for å forklare sin reaksjon mot tildelingen.

Medlemmene av Fritt Ord-komiteen opplever en virkelighet som ligger langt fra virkeligheten til dem som er sårbare og utsatte, argumenterte hun. Den virkeligheten mange lever med, har komitémedlemmene bare et fjernt, intellektuelt forhold til, ifølge Friele.

Sterke reaksjoner

Beslutningen om å gi Monsen prisen, har ført til sterke reaksjoner de siste ukene. Før prisseremonien tok til i Operaen, ønsket demonstranter fra blant annet Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) og partiet Rødt å samle seg utenfor operabygget i Bjørvika. Det fikk de ikke lov til av arrangøren, og de samlet seg derfor utenfor Østbanehallen, som ligger et steinkast unna.

Kim Friele gledet seg over at så mange møtte opp.

– Takk for at dere støtter det anstendige. Vi må sette ned foten hvis en av våre medmennesker – på godt bergensk – blir pisset på, avsluttet hun til stor jubel blant de frammøtte.

– Mer bråk enn ventet

Francis Sejersted møtte fram for å motta et protestskriv med 4.000 underskrifter. Han sier tildelingen har forårsaket mer bråk enn ventet.

– Men det ser vi som positivt. Vi fastholder at det er riktig å tildele Nina Karin Monsen prisen. Vi står fast på hva vi har gjort. Det var en riktig avgjørelse, selv om det var og er en kontroversiell avgjørelse, sier Sejersted

Karen Pinholt, leder i LLH, er enig i at kontroversielle meninger fortjener oppmuntring og vern.

– Men det er forskjell på å ha upopulære meninger og gjøre bruk av ytringer som er krenkende og hetsende. Mange klarer å ta til orde for de samme synspunkter som Monsen uten å gå ned på et slikt nivå, sier Pinholt til NTB.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus