Meny

Fikk gledessjokk

Kjersti Holmen og regissør Kjetil Bang-Hansen gleder seg begge stort til høstens oppsetning av «Fanny og Alexander» på Nationaltheatret. (Foto: Heiko Junge / SCANPIX)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjersti Holmen begynte å gråte av pur glede og overraskelse da hun fikk rollen som Emilie Ekdahl i «Fanny og Alexander».

- Jeg fikk gledessjokk da teatersjef Hanne Tømta spurte meg om jeg kunne tenke meg rollen. Så uventet og langt fra mine forventninger var det, sier Kjersti Holmen.

Nationaltheatret kan som det første teater i verden presentere en sceneversjon av Ingmar Bergmans «Fanny og Alexander». Oscar-belønte «Fanny og Alexander» fra 1982 var Bergmans siste langfilm, og har også vært vist som TV-serie. I Nationaltheatrets oppsetning, som har premiere 7. november, er regien ved Kjetil Bang-Hansen.

Høstens godbit

- Det er en gledesfylt utfordring å få bringe dette uendelig rike stoffet inn i teatret. Det er på mange måter her det hører hjemme. Det handler om en teaterfamilie og foregår delvis i teatret. Det er en kjærlighetserklæring til teatret, sier Bang-Hansen.

Teatersjef Hanne Tømta presenterte tirsdag høstprogrammet for Nationaltheatret. (Foto: Heiko Junge / SCANPIX )Teatersjef Hanne Tømta presenterte tirsdag høstprogrammet for Nationaltheatret. (Foto: Heiko Junge / SCANPIX )

Teatersjef Hanne Tømta kalte forestillingen «en virkelig godbit» da hun tirsdag presenterte Nationaltheatrets høstrepertoar.

- Dette er det vi presenterer med størst stolthet. Kjersti Holmen var et soleklart valg som Emilie Ekdahl, sier Tømta.

- Jeg gleder meg til å gå løs på dette. Nei, glede blir et svakt ord. Jeg begjærer allerede rollen, og føler meg kjempeheldig, sier Holmen til NTB.

Lang forestilling

TV-versjonen av «Fanny og Alexander» var fem timer lang. Så lang blir ikke teaterforestillingen, forsikrer Bang-Hansen.

- Vi prøver å få med det meste, men det blir jo annerledes enn på film der det er mye bildespråk. Vi går tettere inn på dialogen og teksten. Det blir nok en forholdsvis lang forestilling, men ikke mammutlang, sier regissøren.

Hvem andre enn Kjersti Holmen som skal spille i forestillingen, er foreløpig ikke kjent. Regissøren har sine tanker, men vil ikke dele dem med andre ennå.

Leseprøvene starter 7. september. Premieren på Hovedscenen er 7. november.

Russere

Høstsesongen på Nationaltheatret dras i gang 27. august med Maksim Gorkijs «På bunnen». Teatersjef Hanne Tømta, som er teaterutdannet i Russland, har en forkjærlighet for russisk teater. På repertoaret i høst står også Anton Tsjekhovs «Måken».

Svenske Sofia Jupither (th) har regien og skuespiller Lise Fjeldstad har hovedrollen i teaterstykket Måken Foto: Heiko Junge / SSvenske Sofia Jupither (th) har regien og skuespiller Lise Fjeldstad har hovedrollen i teaterstykket Måken Foto: Heiko Junge / S

Lise Fjeldstad har rollen som den feterte primadonnaen Arkadina i «Måken», og setter dermed også punktum for en fantastisk karriere som fast ansatt ved teatret.

- En spennende rolle. Dette er en dame som ikke ønsker å bli gammel. Det er jo ikke helt ukjent i dag heller. Jeg er veldig glad for rollen, sier Lise Fjeldstad.

Regien er ved svenske Sofia Jupither. Da hun regisserte Lise Fjeldstad i Jon Fosses «Svevn» på Amfiscenen i 2005 endte det med Hedda-pris til dem begge, så forventningene er høye foran høstens forestilling.

Feminist og jazz

En annen av teatrets store skuespillere, Monna Tandberg, spiller i vår i sin siste forestilling som fast ansatt, men er allerede til høsten tilbake i Sara Stridsbergs «Valerie Jean Solanas skal bli president i Amerika». Hovedrollen som feministikonet Valerie Solana spilles av Trine Wiggen.

På høstmenyen står også en norsk urpremiere - «Chet spiller ikke her» av Lars Saabye Christensen. Stykket er basert på Chet Bakers musikk, og på scenen står en jazztrio og skuespiller Thorbjørn Harr, som hadde ideen til stykket. (©NTB)

Nationaltheaterets høstprogram:

* «På bunnen» av Maksim Gorkij, regi/scenografi Oskaras Korsunovas, premiere 27. august på Hovedscenen.

* «Plastilin» av Vassilij Sigarev, regi Yngve Sundvor, premiere 28. august på Amfiscenen.

* «Valerie Jean Solanas skal bli president i Amerika» av Sara Stridsberg, regi Kjersti Horn, norgespremiere 29. august på Torshovteatret.

* «Chet spiller ikke her» av Lars Saabye Christensen, samarbeidsprosjekt mellom Saabye Christensen og skuespiller Thorbjørn Harr, urpremiere 30. august på Malersalen.

* «Elephant Stories»med tekster av Elfriede Jelinek og Tore Vagn Lid, samproduksjon mellom Transiteatret-Bergen og Festspillene i Bergen, i samarbeid med Nationaltheatret. Regi og audiovisuelt konsept: Tore Vagn Lid. Oslopremiere på Amfiscenen 4. september.

*Harstad-mønstring. Husdramatiker Johan Harstad presenterer en helaftens forestilling og tre monologer. 17.–18. og 19. september i Malersalen.

* «Pinocchio», fritt etter Carlo Collodi, regi Hanne Tømta, premiere 3. oktober på Hovedscenen.

* «Fanny og Alexander» av Ingmar Bergman, regi Kjetil Bang-Hansen, verdenspremiere 7. november på Hovedscenen.

* «Måken» av Anton Tsjekhov, regi Sofia Jupither, premiere 21. november på Amfiscenen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus