Meny

Seks pågrepet i razzia

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svindlet norske banker for flere hundre millioner.

Seks personer ble pågrepet da politiet gikk til aksjon tirsdag morgen. Alle er siktet for grove bedragerier, men nekter straffskyld.

Svindelen skal ha foregått ved at de siktede blåste opp priser på en rekke boligsalg i Østfold. De skal også ha forfalsket dokumenter slik at bankene ga låntakere mye større lån enn de ellers ville ha gjort.

Doblet i verdi

Mange av boligene skal fått en dobling i verdi, og vel så det. En av boligene skal ha steget i verdi fra 650.000 til 2 millioner kroner på bare et års tid, ifølge NRK. Ved å videreselge boligene for langt mer enn de var verdt, klarte de siktede å legge overskuddet i lomma, ifølge politiet.

– Dette er en helt spesiell sak. Det gjelder svært mange forhold, foreløpig er det kommet inn 65 anmeldelser. Lånebeløpet overstiger 100 millioner kroner. Jeg har ikke opplevd maken, sier politiadvokat Nils Vegard i Østfold politidistrikt til NTB.

Det er usikkert hvor mye bankene kan få tilbake ved eventuelle salg av boligene. Bankene kan bare regne med å få igjen panten, mener Vegard.

– To hovedmenn

De antatte hovedmennene i nettverket blir framstilt for varetektsfengsling onsdag.

– Disse to regner vi som de mest sentrale. Vi vet ikke ennå om alle boligkjøperne er blitt lurt, eller om noen av dem har vært med på svindelen, sier Vegard.

De siktede har operert gjennom en rekke firmaer involvert i bygge- og boligmarkedet og i restaurantbransjen, ifølge politiet.

Torjus Torjussen forsvarer en av de antatte hovedmennene.

– Min klient nekter straffskyld og stiller seg helt uforstående til siktelsen. Han har solgt eiendommer over lang tid. Han kjøpte dem billig, pusset dem opp for store summer, og solgte dem igjen. Bankene har ikke hatt noe med dette å gjøre, sier Torjussen.

Tvangssolgt med tap

Etterforskerne utelukker ikke at det kan komme flere pågripelser i saken.

– Dette var en ganske enkel og ukomplisert svindel. De første forholdene fant sted i 2006, så det later til at dette har pågått tre års tid, sier politiadvokaten.

Svindelen skal ha startet med at de siktede sikret seg rimelige boliger, hovedsakelig i Fredrikstad og Sarpsborg. Takstene ble blåst opp ved falske dokumenter, og boligene framsto som langt mer verdifulle enn de er.

– Flere av boligene er siden tvangssolgt med stort tap. Det tapet er det banken som må bære, sier Vegard.

I to av boligene der verdien har vært skrudd svært høyt opp, har det vært branner. Politiet mistenker at disse brannene var påsatt, melder NRK.

Etterforsket i ett år

DnB NOR og Rygge og Våler Sparebank har bekreftet at de har levert inn anmeldelser. Politiet vil ikke gå ut med hvilke andre banker som er rammet av det angivelige bedrageriet.

Bankene skal ha reagert på den påfallende sterke verdiøkningen i boligene. Politiet har i ett års tid jobbet med å rulle opp saken. Skattekrimenheten og Økokrim har deltatt i etterforskningen sammen med østfoldpolitiet. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus