Meny

Har trøbbel med EU i nord

Jonas Gahr Støre med blikk på EUs selforbud og Arktis-politikk i Stortinget i dag. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sel-striden og EU-politikeres press for mer innflytelse på Norges bekostning i Arktis, lå under da Jonas Gahr Støre redegjorde for forholdet til EU i Stortinget.

Nordområdene er blitt kilde til konflikt mellom EU og Norge.

Det kom fram da utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) tirsdag formiddag redegjorde i Stortinget for Norges forhold til EU.

Samtidig som Stortinget hørte Støre, vedtok EU-parlamentet med 550 stemmer mot 49, og 41 avholdende, et nesten totalforbud mot handel med selprodukter.

Dette er et vedtak den norske regjeringen har kjempet mot med nebb og klør:

Dessuten jobber EU-parlamentet for en traktat om Arktis, som Støre frykter kan undergrave kystaten Norges rolle.

- Åpenbar problemsak

Vedtaket i EU om sel-forbud vil ramme Norges kommersielle selfangst. Et poeng for norske myndigheter er at selfangst samtidig fremmer fiskebestandene.

For selen spiser mer fisk enn det norske fiskebåter klarer å hale opp av havet.

- Det forestående vedtaket deres om forbud mot handel med selprodukter, er en åpenbar problemsak i forhold til EU, sa Støre til Stortinget.

- Det er en merkbar avstand mellom utsynet hos beslutningstakerne på kontinentet, og den virkeligheten kyst- og havressursnasjonen Norge opplever, fortsatte Støre til en nesten tom stortingssal.

Fra beslutning til vurdering

- Vi beklager dette, og har gjort det klart overfor EU, slo Støre fast, og sa:

- Jeg har likeledes varslet EUs handelskommissær om at Norge vil vurdere å bringe denne saken inn for WTO.

Men i et brev 3. april til EUs handelskommissær, baronesse Catherine Ashton, var det ikke snakk om å vurdere. Der var saken klar i form av et vedtak i regjeringen:

«Jeg er forpliktet til å fortelle deg at den norske regjeringen har besluttet å innlede konsultasjoner på grunnlag av WTOs tvisteløsningsavtale om EU skulle fatte en beslutning langs de linjer vi nå ser utvikler seg.»

(ABC Nyheters oversettelse fra engelsk).

Verdens handelsorganisasjon WTO har kjøreregler som forbyr medlemslandene å innføre urettmessige hindringer i andre lands eksport. Ved uenighet kan land reise sak for WTOs tvisteløsningsorgan.

Les også: Norge vant delseier mot EU i WTO

Støre: - Ingen endring

- Vil du vurdere å reise sak for WTO, eller er du sikker på at regjeringen vil gå til WTO i selsaken?

- Jeg sier det veldig tydelig at jeg har skrevet brev og gjort oppmerksom på at avhengig av hvordan det vedtaket blir, så vil vi vurdere å ta saken inn for WTO.

- I brevet til Ashton sto det jo at regjeringen hadde besluttet å reise sak for WTO dersom EU fatter et vedtak om forbud mot handel med selprodukter?

- Vedtaket må foreligge først. Det kan komme justeringer i hva direktivet omfatter. Men hensikten er helt klar, forsikrer Støre.

Les også: Norge vant delseier mot EU i WTO

Skeptisk til EU-press mot Arktis

Støre kom også inn på en annen bekymring i nord, Europaparlamentets ønske om en egen traktat for Arktis.

- Regjeringen mener en slik traktat kan svekke det eksisterende folkerettslige regimet for de nordlige havområdene. Vi har derfor gjort vårt syn kjent i utstrakte kontakter med Europaparlamentet, EU-Kommisjonen og flere EU-land, sa Støre i Stortinget.

- Hvorfor er du så skeptisk til en egen traktat for Arktis, slik EU-parlamentet ønsker seg?

- Hvis man med traktat forstår et alternativ til FNs konvensjon for havretten, da er jeg skeptisk. Hvis man med traktat mener en oppsamling av viktige overordnede hensikter for miljø og styresett, så kan det være en annen måte å se det på, sier utenriksminister Støre til ABC Nyheter.


Uten avtale om EØS-bidrag

Norge har dragkamper med EU også på et annet felt: Økonomiske bidrag til EUs fattige områder. Fram til 30. april utbetalte Norge, Island og Liechtenstein årlig 293,4 millioner euro i EØS-bidrag. Forhandlinger om en ny femårsperiode, har ikke kommet i mål. Fra 1. mai finnes det dermed ingen avtale om norske bidrag.

- Hvor alvorlig er det at det i øyeblikket ikke finnes noen avtale om norske bidrag til fattige EU-land?

- Det er ikke en alvorlig situasjon at vi på grunn av praktiske forhold er noen dager på overtid, sier Støre til ABC Nyheter.

- Ligger det noe i den norske posisjonen at Norges må få mer styring med formål og innretting på prosjektene Norge finansierer?

- Ja, i hvert fall på overordnet nivå om hvilke kategorier midlene skal gå til, sier utenriksministeren.

Les: EU vedtar sel-forbud.

Les hele redegjørelsen til Jonas Gahr Støre på Utenriksdepartementets hjemmeside.

Artikkelen er oppdatert med EU-parlamentets vedtak.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus