Meny

Meshaal: – Hamas del av en fredsløsning

Hamas-leder Khaled Meshaal talte under en tilstelning ved al-Yarmouk leiren utenfor Damaskus 20. april i år. Foto: REUTERS / Khaled al-Hariri /SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hamas er fast bestemt på å være en del av en fredsløsning mellom Israel og palestinerne, sier islamistgruppens leder Khaled Meshaal.

– For øyeblikket tjener det ikke palestinernes interesse å avfyre raketter. Man må huske på at rakettangrepene er et middel, ikke et mål, understreker Meshaal i et intervju med The New York Times. Han ble nylig gjenvalgt som politisk leder av Hamas og sier at gruppen foreløpig har stanset rakettangrepene mot Israel.

I løpet av det fem timer lange intervjuet med den amerikanske avisen sier Meshaal at Hamas ønsker å være en del av en fredsløsning med Israel.

– Jeg lover den amerikanske administrasjonen og det internasjonale samfunnet at vi skal være en del av løsningen. Det er det ingen tvil om, sier Meshaal fra sin eksiltilværelse i den syriske hovedstaden Damaskus.

Det er første gang på et år at Hamas-lederen lar seg intervjue av amerikanske medier.

– Jeg lar meg intervjue slik at folk kan få høre om våre visjoner direkte fra meg, ikke bare få høre om bevegelsen gjennom andre, sier Meshaal.

Han påpeker også at Hamas er interessert i en våpenhvileavtale med Israel, i tillegg til en avtale som frigir den israelske soldaten Gilad Shalit i bytte mot et ukjent antall palestinske fanger.

Shalit har sittet fanget på Gazastripen i snart tre år.

Positiv til Obama

Meshaal har også positive ting å si om USAs president Barack Obama.

– Språket han benytter er nytt og positivt ladet, sier Meshaal, som i samme åndedrag uttrykker mindre sympati med utenriksminister Hillary Clinton.

– Hennes språkbruk minner meg om den gamle administrasjonen, slår han fast.

Tidligere i år gjorde Obama det klart at USAs hovedmål i Midtøsten-konflikten er å få på plass en tostatsløsning.

Meshaal stiller seg ikke avvisende til en tostatsløsning, men sier at den i første omgang må baseres på en våpenhvile, ikke en fredsavtale som Israel ønsker.

– Vi støtter en stat basert på grensene fra 1967, basert på en langsiktig våpenhvile. Men en slik avtale må inkludere Øst-Jerusalem, avvikling av bosetningene og en rett for alle palestinske flyktninger til å returnere, krever Meshaal.

– Se bort fra charteret

På spørsmål om hvor lenge «langsiktig» er, sier Meshaal at en tiårsperiode er en passende tidsramme. Israel har hittil nektet en full avvikling av alle bosetninger. Flyktningenes rett til å vende tilbake blir også kontant avvist.

Meshaal, som av mange betraktes som mindre kompromissvillig enn sine partifeller på Gazastripen og Vestbredden, ba også om at man ikke legger for mye vekt på Hamas’ charter. I charteret blir det blant tatt til orde for hellig krig for å tilintetgjøre Israel og i tillegg henvist til de oppdiktede og antisemittiske «Sions vises protokoller».

– Det er 20 år gammelt. Vi blir formet av våre erfaringer, understreker Meshaal, som likevel ikke vil oppheve charteret. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus