Obama møter Afghanistans og Pakistans ledere

USAs president Barack Obama tar imot sine kolleger fra Afghanistan og Pakistan onsdag. På møtet vil Obamas regionale strategi bli diskutert. Foto: REUTERS / Jim Young / SCANPIX
USAs president Barack Obama tar imot sine kolleger fra Afghanistan og Pakistan onsdag. På møtet vil Obamas regionale strategi bli diskutert. Foto: REUTERS / Jim Young / SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pUSAs president Barack Obama presenterer USAs strategi for å beseire al-Qaida i dag.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Washington (NTB-Reuters): USAs president Barack Obama presenterer USAs strategi for å beseire al-Qaida når han onsdag møter Pakistans og Afghanistans presidenter.

Bak møtet ligger økende amerikansk bekymring for at man taper krigen, og at ingen av de to landenes ledelser er noen pålitelig alliert.

Møtet i Det hvite hus med Pakistans president Asif Ali Zardari og Afghanistans president Hamid Karzai blir sannsynligvis et møte uten de store ovasjoner og hjertelige omfavnelser. Begge de to tilreisende gjestene er blitt sterkt kritisert av Obama-administrasjonen. De er heller ikke direkte begeistret for hverandre.

Obamas nye strategi for å bekjempe al-Qaida og Taliban i Afghanistan og Pakistan er dessuten ikke blitt ønsket velkommen med brede smil i de to landene.

Første møte

Sammenkomsten i Det hvite hus blir første anledning der de tre møtes ansikt til ansikt for å diskutere Obamas regionale strategi. For Obama blir det også en mulighet til å lufte sin bekymring om korrupsjon og dårlig styring i de to landene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En av de største utfordringene blir å klare å overbevise Pakistans president om å ta kampen mot den militante islamismen alvorlig og hindre Taliban-angrep på afghansk jord.

– Pakistan har en grunnleggende avvikende doktrine om hva som skjer. De er innstilt på å ta et oppgjør med India mens de plages av plyndringstokter fra vest, sier Juan Zarate, tidligere nestkommanderende nasjonal sikkerhetsrådgiver under Bush-administrasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikanske representanter gir til dels motsatte signaler om hva de møter i Pakistan. Noen ganger roser de Pakistans militære, andre ganger kan de anklage dem for samarbeid med al-Qaida.

I april anklaget utenriksminister Hillary Clinton regjeringen i Islamabad for å ha gått av til fordel for Taliban ved å tillate innføring av sharialov i Swat-dalen. Obama har sagt at regjeringen i Islamabad er meget «skjør» og ute av stand til å sikre grunnleggende tjenester i landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Taper krigen?

Mens han forsøker å trappe ned og avslutte krigen i Irak, har Obama fått en viss ros for å styrke bistanden og hjelpen til Afghanistan og ikke ensidig satse militært.

– Vi taper krigen i Afghanistan i dag, men den er ikke tapt ennå, sier Bruce Riedel, en av forfatterne av Obamas strategi, i en artikkel for tenketanken Brookings Institution i forrige uke. Han roser Obama for å sende nye og større ressurser til Afghanistan.

Andre er mer skeptiske og mener Obama ikke går langt nok til å endre kursen som ble lagt av Bush-administrasjonen.

Mange pakistanere er rasende over angrepene fra ubemannede fly, såkalte droner. Angrepene er rettet mot al-Qaida-ledere, men mange sivile er blitt drept.

Pakistans hær kjemper mot Taliban i Buner-området, et viktig territorium bare ca. 100 kilometer fra hovedstaden Islamabad. Men hæren ser ellers ut til å ha gitt opp kampen mot de væpnede islamistene i store deler av landet i nord og vest.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Atomvåpen

Obama sa i forrige uke at han hadde tillit til at Pakistans atomvåpen er i trygge hender. Men spørsmålet kan bli tatt opp på onsdagens møte i samtaler med Zardari.

Amerikanske representanter er bekymret for at militante islamister kan forsøke å stjele atomvåpen som er underveis fra et sted til et annet, eller at sympatisører sendes inn i laboratoriene eller drivstoffanleggene, rapporterte The New York Times.

Utenriksminister Clinton opplyste nylig at Pakistans atomlagre er spredt flere steder rundt i landet, ifølge Wall Street Journals Asia-utgave.

India

Hauker i Pakistans maktsjikt mener Karzai-regimet i Afghanistan er for vennlig innstilt til India. Støtte til Taliban ses derfor på som et middel for å opprettholde innflytelse i Afghanistan.

– Pakistans militære og etterretningstjenester er fortsatt overbevist om at Pakistans fremste fiende er India, sa den pensjonerte generalløytnant David Barno til forsvarskomiteen i Representantenes hus nylig.

– Ingen erfarne militære ledere eller politikere tror dypt i sitt eget hjerte at USA vil bli en langsiktig aktør i regionen, og langt mindre en pålitelig partner for Pakistan, tilføyde han. (©NTB)