Meny

Drapsmann helt styrt av stemmer

Forsvarer Nils Aga (til venstre) i samtale med familiens bistandsadvokat, Hilde Guldbakke, før retten ble satt i Salten tingrett i Bodø mandag. En 43 år gammel mann står tiltalt for å ha drept Ann-Mari Solås med kniv den 16. desember i fjor. I bakgrunnen advokat Gunnar Reinsnes, bistandsadvokat for samboeren til Ann-Mari Solås. Foto: Erik Veigård/Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bodømannen med iransk bakgrunn sier han var viljeløst styrt av indre stemmer da han drepte Ann Mari Solås med kniv.

Den 43 år gamle tidligere iraneren hadde vært psykiatrisk pasient i mange år før han drepte sin 32 år gamle nabo med kniv den 16. desember i fjor. Han hadde vært innlagt på psykiatrisk sykehus tre ganger, og han hadde hørt indre stemmer svært lenge. Han har tilstått drapet og erklært seg skyldig, men er karakterisert som strafferettslig utilregnelig av de rettspsykiatrisk sakkyndige.

Ikke noe valg

– Når stemmene kommer kan jeg ikke si nei. Jeg må ha fred med dem, forklarte 43-åringen i Salten tingrett mandag.

På det meste kunne opptil 30 stemmer snakke til ham. Om morgenen den 16. desember i fjor beordret en av dem ham om å gå ut og drepe «så mange som mulig». Han tok med seg en foldekniv fra skuffen og gikk ut. Opprinnelig var han på vei til en annen nabo, men da Ann Mari Solås satt på trappa si og røkte, ble hun hans tilfeldige offer.

Ti minutters kamp

Tobarnsmoren kjempet imot med alle sine krefter, men det var en ujevn kamp. Med en kroppsvekt på nesten 140 kilo og en kniv i hånden var 43-åringen ikke mulig å stoppe.

– Jeg stakk henne i kanskje ti minutter før hun datt sammen, fortalte mannen.

Aktor Erik Thronæs opplyste at Ann Mari Solås var blitt påført 35 stikk- og skjæreskader, flere av dem i halsen. En nabo kom til og prøvde å stoppe angrepet, men da var det for sent.

43-åringen beklaget sine handlinger og fortalte at han egentlig er et veldig snilt menneske, men at det var andre som styrte ham når stemmene kom.

Droppet medisin

Fordi han mente at medisinen gjorde ham overvektig, hadde han kuttet ut den antipsykotiske medisinen to måneder tidligere. Han forklarte at han hadde informert legen sin, som bare skal ha svart at det ikke var å anbefale. Likedan visste hjemmehjelpstjenesten at han unnlot å ta medisinen, ifølge ham selv.

Hans forsvarer Nils Aga opplyste at det er opprettet tilsynssak i forbindelse med behandlingen hans klient har fått, men at Helsetilsynet ennå ikke har konkludert i saken.

– Hvis jeg blir løslatt og tar medisin går det bra med meg, jeg skal ikke gjenta handlingen, sa den tiltalte.

Mange ofre

Ann Mari Solås ble drept på stedet, men saken har flere ofre, ikke minst hennes to barn. De oppholdt seg inne i huset og ble vitner til den grusomme handlingen. Det var de som ringte til politiet og varslet. Først ringte sønnen, men samtalen ble brutt. Etter en stund ringte datteren tilbake.

Begge to er naturligvis sterkt preget av handlingen. Familien har bedt om at 43-åringen blir sendt til en annen by når rettssaken er over, slik at de ikke risikerer å treffe ham på gata om han blir løslatt etter kort tid.

Det kan nemlig skje. Statsadvokat Erik Thronæs vil legge ned påstand om overføring til tvunget psykisk helsevern. Blir han overført, er det et åpent spørsmål hvor lenge han skal behandles. Allerede etter ett år kan han søke om å få komme ut. Helsetilstanden hans da vil være et viktig element i vurderingen. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus