Meny

Anklager SV-Kristin for høy rente

Ikke så jovialt lenger: Erna Solberg (til venstre) gir Kristin Halvorsen skyld for oppgang, men ikke ære for rentenedgang. Foto: Heiko Junge / SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyre-leder Erna Solberg gir SV-leder Kristin Halvorsen skylda for renteoppgang, men ikke æren for rentenedgang.

«Renten er satt opp 9 ganger siden Kristin Halvorsen ble finansminister. Det betyr nesten 25.000 kr mer i renteutgifter for en familie med 1,5 mill. i boliglån.»

Denne anklagen står å lese på Høyres hjemmesider.

Der er det er ikke nevnt at renta, etter å ha vært satt opp, siden september i fjor er satt ned igjen 5 ganger - under samme finansminister Kristin Halvorsen (SV).

Skyld, men ikke ære

Dermed ligger styringsrenta nå på 2,0 prosent - nøyaktig like lavt som høsten 2005 da Høyres Per Kristian Foss bestyrte Finansdepartementet.

Kommende onsdag ventes Norges Banks styringsrente å gå enda lenger ned.

- Ville det ikke vært fair play å nevne at renta under Kristin Halvorsen ikke bare har gått opp, men like mye ned, Erna Solberg?

- Problemet med nettsider er at de ikke alltid blir oppdatert, svarer hun, men legger til:

- Nå er vi i den situasjonen at markedet og verdensøkonomien gjør at renten faller. Det er jo ikke regjeringens politikk som får det til.

- Regjeringen har derimot ansvaret for renteoppgangen i årene før, fordi de la fram ekspansive statsbudsjett hvert eneste år, sier Høyre-lederen til ABC Nyheter.

(Ekspansivt budsjett betyr at staten bruker mye penger og dermed øker den økonomiske aktiviteten i samfunnet, journalistens anm.).

- Fører til økte renter

- Dermed kommer du opp i kapasitetsgrensene i samfunnet, noe som fører til at rentene øker, slår Solberg fast.

- Men vi har ikke sagt at det var bare regjeringens skyld, presiserer hun.

- Det var veldig høy aktivitet i næringslivet, veldig høy aktivitet i privat sektor. Regjeringen valgte da å bruke mer penger på toppen av allerede høy aktivitet. Det som er alvorlig, er når norsk rente blir høyere enn gjennomsnittlig europeisk rente.

- Det har regjeringen med sin politikk bidratt til.

Men konjunkturene, da?

- Vil du med hånda på hjertet si at vekslende finansministre har større ansvar for renteutviklingen, enn bevegelsene i internasjonal økonomi har?

- Vi har aldri sagt at de har større ansvar. Spørsmålet er om de med sin politikk bidrar til lavere rente, eller til høyere rente.

- Å si at finanspolitikk ikke har betydning for renten, at sosialister skulle mene at statens finanspolitikk ikke skulle ha betyding for renten, er den største kapitulasjon for markedskreftene jeg har hørt, svarer Erna Solberg.

Høyre: - Nå er renta i bunn

Mens Høyre på sine hjemmesider anklager Kristin Halvorsen for høye renter, slo Høyes finanspolitisk talsmann Jan Tore Sanner i dag fast at rentenivået nå er kommet omtrent så lavt ned som det kan og bør gjøre.

- Det har vært helt riktig og nødvendig å få renta lavere. Nå er den kommet så lavt at det ikke er mer å hente. Da mener vi det er riktig å tenke andre typer virkemidler, sa Sanner på Høyres pressekonferanse om krisetiltak.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus