Meny

Frykter stort sykefravær

Overlege i FHI, Bjørn Iversen, direktør Bjørn-Inge Larsen i Helsedirektoratet) og helseminister Bjarne Håkon Hanssen ( sett fra venstre) under Helsedirektoratets presseorientering om H1NI-viruset mandag.  (Foto: Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske helsemyndigheter avdramatiserer svineinfluensaen, men frykter stort arbeidsfravær når smitten kommer til Norge

Mer om svineinfluensaen

Verdens helseorganisasjon (WHO) har oppjustert antall bekreftede tilfeller av svineinfluensa fra 787 til 985.

H1N1-viruset er nå påvist i 20 land, opplyser WHO. På verdensbasis er 26 personer så langt døde av viruset.

25 av disse dødsfallene er kommet i Mexico, som har rapportert om 590 smittede personer. I USA er 226 personer smittet, mens én er død.

Økt dødelighet er normalt også under den vanlige vinterinfluensasesongen.

På verdensbasis tar influensa livet av opptil en halv million årlig, ifølge WHO.

Bare i Norge regner man med at 1000-1500 dør i løpet av en sesong. Og i USA mister 36.000 mennesker årlig livet på grunn av influensa.

Norske helsemyndigheter tror fortsatt svineviruset vil komme til Norge, men svineinfluensaen ser ut til å være mindre farlig enn man fryktet forrige uke.

Helsemyndighetene avdramatiserer nå sykdomsbildet, man vil bli syk som en vanlig influensa, men mange flere enn ved vanlig influensa vil antagelig bli syke når smitten kommer til Norge, fordi ingen er immune mot viruset.

- Alt tyder på at sykdomsbildet er mildere enn vi fryktet, sier Bjarne Håkon Hanssen til TV2 mandag.

- Det viktige budskapet nå er at vi må leve våre liv som planlagt, sier helseministeren som nå gjennomfører en planlagt reise til Kina for å besøke sin kinesiske kollega.

Det norske myndigheter nå ser som det potensielt største problemet er stort arbeidsfravær. I et worst case-scenario kan opptil 40 prosent bli syke og borte fra jobben på en gang, ifølge myndighetene.

Helsemyndighetene bistår nå blant annet kommunene med å forberede seg på en slik situasjon. Det er opprettet et eget sekretariat som skal bistå med dette.

Under mandagens pressekonferanse lanserte helsemyndighetene også nettsiden Pandemi.no med informasjon om influensaviruset A (H1N1).

Kan fortsatt bli pandemi

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) kan influensaepidemien fortsatt utvikle seg til en pandemi. WHO deler pandemi-utviklingen inn i seks faser. Vi er nå i fase fem.

Kommunikasjonsmedarbeider i Olivia Lawe Davies i WHO sier til ABC Nyheter at vi kan gå inn i siste fase, og dermed en full pandemi, innen kort tid:

- For øyeblikket er vi på nivå fem, og om det blir nivå seks i løpet av dagen eller en annen dag, kan jeg ikke svare på. For øyeblikket har vi ikke tilstrekkelig bevis for å oppjustere.

- En pandemi sier ikke noe om alvorlighetsgraden – bare om geografi. Nå er vi i fase fem siden det er to land hvor man har observert tre generasjoner med smitte, det vil smitte fra person til person til person. For øyeblikket gjelder dette Mexico og USA, men hvis dette skjer i et tredje land, har vi en pandemi, sier Davies til ABC Nyheter.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus