Meny

E- coli har kun rammet barn

Avdelingsdirektør Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bortsett fra en tenåring, er det kun barn som har blitt smittet, eller er mistenkt smittet, av E. coli-bakterien O157.

Til sammen fem barn er bekreftet smittet av den farlige E. coli O157-bakterien. To av disse barna ble innlagt i helgen med alvorlig nyresykdom, trolig som følge av viruset. I tillegg har man mistanke om smitte hos ytterligere tre personer.

- Vi vet ikke hvorfor, men vi konstaterer at denne bakterien oftere gir nyresykdom hos barn enn hos voksne personer, sier avdelingsdirektør Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet til ABC Nyheter.

O157-bakterien overføres vanligvis gjennom storfekjøtt, grønnsaker, upasteurisert melk, vann og fra person til person, og kan gi alvorlig sykdom, spesielt hos barn og eldre. Folk som blir smittet, får ofte langvarig og blodig diaré. I verste fall kan den føre til nyresvikt og dødsfall.

- Hva er sammenhengen mellom smittetilfellene?

- Det skulle vi gjerne visst, og vi prøver å finne fellesnevnere for disse familiene. Foreløpig har vi ikke funnet noe, men vi antar at smittekilden er en eller flere matprodukter, sier Aavitsland.

Noen indikasjoner går i retning av matvarer med lang holdbarhet, siden smitten har skjedd over så lang tid, skriver NTB. Sist uke ble saken drøftet på en rekke møter mellom Veterinærinstituttet, Mattilsynet og Folkehelseinstituttet. Denne uka fortsetter jakten. Inntil smittekilden er funnet, kan myndighetene bare be foreldre, barnehager og helsevesen om å være på vakt og ta sine forholdsregler.

- Det er viktig at man bringer barna til lege hvis de har langvarig eller blodig diaré, sier han.

Bakterien ble tidligere kalt «hamburgerbakterien» etter flere utbrudd i USA med utgangspunkt i hamburger-restauranter. E. coli O157:H7 ble første gang påvist i Norge i 1992.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus