Skal drittungene få bestemme?

Er det de unge piratene som skal få styre musikkbransjens fremtid? Foto: Colourbox.com
Er det de unge piratene som skal få styre musikkbransjens fremtid? Foto: Colourbox.com

Behold buksene på på Internett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les mer

Les mer musikk her

Les plateanmeldelser her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Retrohue her

Les Lyttelua her

Finn alt innen musikk på Startsiden

I forrige uke ble det anslått at minst 30 000 nordmenn nå er alvorlig avhengige av gambling på Internett.

Vi har alle vært vitne til hvor katastrofalt en slik avhengighet kan ende, med den forferdelig historien til biskopsønnen som rakk å spille bort mange titalls millioner kroner før alarmen gikk.

De siste ukene har innboksen på e-posten min blitt pepret av en evig strøm av svindelmailer fra alle deler av verden. Bortsett fra at det er forholdsvis lett å slette søpla fortløpende, skal det ikke mye fantasi til for å tenke seg at noen arme sjeler går på disse insisterende fremstøtene og blir fralurt sine økonomiske midler.

Det går knapt en uke uten at det meldes at internasjonalt politisamarbeid har avslørt ytterligere et pedofilt nettverk som opererer på nettet.

Sliter i motbakke

Skal piratene få bestemme på Internett?Skal piratene få bestemme på Internett?

Mobbing blant unge har fått nye effektive metoder på nettet og via mobiltelefonen. Resultatet er at antimobbekampanjene i skolene, som det var så stort fokus på for ti år siden, sliter i motbakke. Mange skoler og ungdomsmiljøer opplever at mobbingen tiltar i styrke, omfang og alvorlighetsgrad via nettets mange samfunn(?).

Da Pirate Bay ble dømt i Stockholm for to uker siden, for bidrag til seriøse brudd på opphavsretten, utløste det et raseri blant en generasjon som lever etter devisen «Vi vil ha alt vi peker på - umiddelbart og gratis!», som burde sjokkere langt flere enn oss som befinner oss klart på den andre siden i fildelingsdebatten.

Det er et uomtvistelig faktum at paradigmeskifet som Internett innebærer har sine blytunge, negative sideeffekter.

Det krever at vi må ha en kontinuerlig debatt om Internett, der det til en hver tid må være tillatt å føre til torgs alle typer motforstillinger. Jeg tror at det, når alt kommer til alt, er liten oppslutning i samfunnet for at Internett skal utvikle seg til en parallell virkelighet. Der lovene, spillereglene og de moralske og empatiske idealene vi forsøker å holde i hevd i våre unplugged, vanlige liv, ikke gjelder.

Men det er ingen tvil om at det også er tunge krefter som er av motsatt oppfatning, som ønsker et lovløst Internett mer enn velkomment. Et Internett som et instrument som kan brukes til å bryte ned eksisterende legale og demokratiske samfunnskrefter.

Derfor er jeg av den oppfatning at nettets utvikling er det viktigste politiske temaet vi har å forholde oss til i vår samtid. Enda mer presserende å ta stilling til enn miljøproblemene vi står overfor!

Kan få ubehagelige overraskelser

Jeg våger påstanden at de politikerne som gir blaffen i å engasjere i disse temaene ligger an til å få noen særs ubehagelige overraskelser i de nærmeste månedene og årene.

Da dommen falt i Pirate Bay-saken skrev jeg en umiddelbar kommentar, en Full av Fuzz. Der jeg ga klart uttrykk for at jeg syntes det var riktig at Pirate Bay ble dømt.

Kommentaren ble tett fulgt av et knippe reaksjoner fra lesere, av varierende grad av opphisselse og ignoranse.

Synspunkter så lite forankret i virkeligheten at det å begi seg inn i polemikk ville ha vært sjeldent bortkastet tid.

Noen timer senere la ABC Nyheter ut en kronikk under tittelen «Gratulerer med våte bukser», av Øyvind Solstad, som etter alt å dømme er ansatt i NRKbeta, hva nå det er.

Det er grunn til å tro at Solstad får sin lønn av Norges aller største forvalter av opphavsrettslig materiale, en mediebedrift som kan slukke og gå hjem om opphavsretten skulle ofres.

Pisse i buksa for å holde varmen

Den forsøksvis morsomme Solstad mente at det faktum at Pirate Bay ble dømt er å betrakte som en seier av det klart kortsiktige slaget, at de som trakk dem for retten altså bare oppnådde å pisse i buksa for å holde varmen.

Vi kan alle være enige om at det ikke er spesielt behagelig å pisse i buksa. Det er likevel mange som mener at en skvett i buksa er å foretrekke frem for å bli tatt med buksene nede, eller for å bli avslørt uten noen bukser i det hele tatt.

Solstad ser seg bemyndiget i sin kommentar til å viderebringe Pirate Bays smått infantile reaksjoner på dommen, punktvis.

Aller mest stupid er Pirate Bays påstand om at de heller kommer til å brenne penger enn å betale den på ingen måte høye 30-millioners boten, om den skulle bli rettskraftig.

Solstad, som jo synes å ha betydelig sympati med Pirate Bay-karene, bør i stedet viske Peter Sunde og hans kumpaner i ørene at om de velger å brenne penger, så er det deres egne penger de brenner. Den svenske statens penger lar seg neppe sette lettere fyr på enn den norske statens.

Det er imidlertid ikke det faktum at NRK-medarbeideren synes det er betimelig å stille seg opp som mikrofonstativ for fire dømte svindleres pinlige bortforklaringer og kjekkaseri, men hans holdninger til hva det vil si å være ung i 2009 som virkelig er skremmende.

Solstad skriver følgende (sitat): «Vi lever i en tid hvor folk forventer «instant» gratification»- øyeblikkelig stilling av behov- og da kan ikke plate- og filmbransjen operere med til «neste uke» eller «til sommeren». Det er bare NÅ som funker ».

Oppsiktsvekkende blank

Solstad vet åpenbart ingenting om hvordan musikk eller filmbransjen fungerer, eller hvordan en musikerkarriere arter seg. Han sier videre: «De aksepterer ikke at trege sjefer i plate- og filmselskaper ennå ikke har klart å lage systemer der en artist kan gis ut over hele verden i det øyeblikk vedkommende er signert til et plateselskap».

Rent bortsett fra at Solstad er oppsiktvekkende blank på realitetene rundt det han kommenterer, så bringer han til torgs en motbydelig og arrogant kravmentalitet som synes å være de datadopedes fremste kjennetegn.

Verden står overfor problemer av gigantiske proporsjoner på områder som helse, økonomi og miljø, og så skal vi altså alle bøye nakken for drittunger som krever forbruksunderholdning etter «instant gratification»-prinsippet.

Om vi trenger at noe som helst går raskere i virkeligheten vår, så er tilfredsstillelse av Solstad og hans mange tvittrende trynebok-venner helt nederst på prioriteringslista.

At noen prøver å forkle dette umettelige behovet for gratis underholdning via nettet for såkalt «fri utveksling av informasjon» er samtidens aller største bløff.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:40 Nytt portforbud i Santiago22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51 Ny bok bringer nye opplysninger om relasjonen mellom Gro Harlem Brundtland og Reiulf Steen19:42 Over 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24 Liverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00 Oslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54 Brexit – dette kan skje nå17:41 Dette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16 Christine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04 Breivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01 Kurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56 LSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43 Aftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14 TV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11 Ødegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42 Person fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17 Over 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22 Minst én skadd i møteulykke på Senja13:50 Minst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48 Jordras ved tursti i Bærum13:20 Ordfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02 De Gea og Martial i United-troppen12:47 Flyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01 Raab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41 Store demonstrasjoner i Hongkong11:34 Ledervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12 Vraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40 Kronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32 SIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22 Bjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51 Kvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33 Sudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55 Norske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00 Nina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31 Opptøyene i Chile har krevd liv07:00 Hovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59 Bjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36 Opposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00 Dette skjer i dag05:51 EU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30 Dette skjedde i natt05:10 Amerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08 Mann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47 OECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17 Motvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04 Trump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44 Fem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18 Parti trekker seg fra Libanons regjering03:04 Murray til sin første ATP-finale på to år02:14 Masseslagsmål i Oslo01:40 15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47 Mann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45 Fire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04 Stjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49 Vålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40 Ronaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39 Norske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45 Titalls tusen i ny protest i Libanon21:21 VG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20 Tusk: – Venter på brevet21:08 Quisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05 Carlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40 Manchester City tilbake på vinnersporet20:24 80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04 Soldater patruljerer i Santiagos gater19:59 Tredje strake uten seier for Rosenborg19:38 Nytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14 Mener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10 Ny Sørloth-scoring i Tyrkia19:04 Brann i enebolig i Klepp18:41 KrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39 Erdogan truer med å «knuse hoder»18:26 Elyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26 Tottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02 Frankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01 FN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35 NHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54 Syriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20 Amerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15 Barcelonas borgermester maner til ro14:21 Gutt siktet for Dagbladet-hacking14:17 Jakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03 Innbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31 Kampene fortsetter nordøst i Syria13:09 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland
Siste nytt
23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:40VerdenNytt portforbud i Santiago22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51PolitikkNy bok bringer nye opplysninger om relasjonen mellom Gro Harlem Brundtland og Reiulf Steen19:42NorgeOver 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24SportLiverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00NorgeOslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54PengerBrexit – dette kan skje nå17:41NorgeDette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16Helse og livsstilChristine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04PolitikkBreivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01VerdenKurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56SportLSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43PolitikkAftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14PengerTV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11SportØdegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42NorgePerson fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17VerdenOver 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22NorgeMinst én skadd i møteulykke på Senja13:50VerdenMinst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48NorgeJordras ved tursti i Bærum13:20NorgeOrdfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02SportDe Gea og Martial i United-troppen12:47Helse og livsstilFlyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01VerdenRaab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41VerdenStore demonstrasjoner i Hongkong11:34PolitikkLedervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12VerdenVraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40VerdenKronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32NorgeSIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22NorgeBjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51NorgeKvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33NorgeSudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55NorgeNorske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00SportNina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31VerdenOpptøyene i Chile har krevd liv07:00SportHovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59NorgeBjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36VerdenOpposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00NorgeDette skjer i dag05:51VerdenEU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30NorgeDette skjedde i natt05:10VerdenAmerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08NorgeMann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47NorgeOECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17VerdenMotvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04VerdenTrump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44NorgeFem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18VerdenParti trekker seg fra Libanons regjering03:04SportMurray til sin første ATP-finale på to år02:14NorgeMasseslagsmål i Oslo01:40Norge15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47NorgeMann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45NorgeFire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04SportStjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49SportVålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43VerdenErna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40SportRonaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39NorgeNorske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21PolitikkErna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45VerdenTitalls tusen i ny protest i Libanon21:21NorgeVG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20VerdenTusk: – Venter på brevet21:08NorgeQuisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05SportCarlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40SportManchester City tilbake på vinnersporet20:24Motor80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04VerdenSoldater patruljerer i Santiagos gater19:59SportTredje strake uten seier for Rosenborg19:38ReiseNytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14Helse og livsstilMener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10SportNy Sørloth-scoring i Tyrkia19:04NorgeBrann i enebolig i Klepp18:41PolitikkKrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39VerdenErdogan truer med å «knuse hoder»18:26SportElyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26SportTottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02PengerFrankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01PengerFN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35PengerNHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54VerdenSyriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20NorgeAmerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15VerdenBarcelonas borgermester maner til ro14:21NorgeGutt siktet for Dagbladet-hacking14:17SportJakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03NorgeInnbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31VerdenKampene fortsetter nordøst i Syria13:09VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus