Meny

Tar 11,6 milliarder fra avgiftene

Erna Solberg og Høyre vil kutte 11,6 milliarder i arbeidsgiveravgiftene. Foto: scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyre lanserer i formiddag et kutt på 2,5 prosentpoeng i arbeidsgiveravgiften. Det letter næringslivets utgifter med 11,6 milliarder kroner.

Høyre lanserer nå i formiddag en tiltakspakke for å trygge arbeidsplassene, med lettelse i arbeidsgiveravgiftene som ett av de viktigste punktene.

Arbeidsgiveravgiftene skal ned med 2,5 prosent hvis Høyre får det som partiet vil. Det vil koste statskassa 11,6 milliarder kroner - og lette bedriftenes økonomi tilsvarende. Men kuttet skal i denne omgangen gjelde bare ett år.

- Dette vi lanserer i dag, skal komme i Høyres forslag til revidert nasjonalbudsjett, sa partileder Erna Solberg på en pressekonferanse.

Dessuten skal arveavgift og formuesskatt for familiebedriftene ned. I første omgang vil Høyre reversere økningen den sittende regjeringen fikk vedtatt for 2009, på i alt 0,8 milliarder kroner.

Så vil partiet øke minstefradraget i personskatten med 3500 kroner. Da vil også personer uten store boliglån få bedre økonomi, argumenterer Høyre. Dette tilsvarer en skattelette på 1,6 milliarder kroner.

Vil satse på universitetene

Endelig vil Høyre satse 1,4 milliarder kroner mer til forskning og utvikling. Av dette skal 500 millioner gå til universiteter og høyskoler.

- Utenforskapet i norsk arbeidsliv er et kjempeproblem. Vi må gjøre mer på basiskompetanse, sier Erna Solberg.

- Universiteter og høyskoler vil få økt tilstrømning. Da kan vi ikke sultefore dem slik den rødgrønne regjeringen gjør. Dette gjelder ikke bare unge mennesker. Også modne mennesker bør søke seg til økt kompetanse sier Høyre-lederen, som kommende helg innkaller til landsmøte.

- Mens vi vet at denne stormen kommer, sitter alle universiteter og kutter i sine studietilbud! anklager Solberg.

Gleder bedriftene

Vibeke Madsen i Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon, HSH, er fornøyd med tiltakene:

- Ledigheten øker. Det er en ekstraordinær situasjon. Da må det ekstraordinære tiltak til. Vi får meldinger fra våre medlemmer om at skatter og avgifter nå er tøffe. Fire av fem av våre virksomheter vi har spurt, melder: Gjør noe med arbeidsgiveravgiften. Det kan bidra til at vi slipper å si opp så mange, sier hun.

Bedriftsforbundets leder Bente Hauge kan melde at seks av ti medlemsbedrifter sliter med økonomien.

- Det er ikke tvil om at skatter og avgifter er det de er mest opptatt av. Allerede for et halvt år siden foreslo vi lettelser i arbeidsgiveravgiften. Da så politikerne ned i bordet. Det er hyggelig at Høyre nå kommer med dette, sier Hauge.

- Medlemmene våre er redde. Jeg er selv redd. Firmaet jeg jobber i er 30 år. Nå vet vi ikke hvordan det skal gå, sier Bente Hauge.

Rentekutt redder ikke alt

Erna Solberg og partiets finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner understreker at det nå ikke er særlig mer å hente på rentekutt. Og de mener rentenedsettelsene som har skjedd det siste halvåret, ikke merkes av bedriftene.

- Når renten går nedover, er det først og fremst dem med solide boliglån som merker det, sier Solberg.

- Det vil hører fra bedriftene, er ikke at de merker lavere rente, sier Høyre-lederen.

-De får fortsatt ikke lån. Det er ingen tvil om at bankene tar igjen det de taper, på næringslivet, framholder hun og får støtte fra Bedriftsforbundets Bente Hauge:

- Det er helt riktig at våre bedrifter ikke merker rentenedsettelse. De blir bare møtt med krav til mye høyere sikkerhet.

Vil svekke statsbudsjettet

De 15 milliardene alt dette vil koste, skal ikke tas igjen ved kutt i andre deler av statsbudsjettet.

- Vi bruker mer penger nå, sier Erna Solberg rett og slett.

Les om den nye krisepakka på Høyres hjemmeside.

Artikkelen er oppdatert i løpet av pressekonferansen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus