Meny

Bodømann var utilregnelig i drapsøyeblikket

Rettssaken etter drapet på den 32 år gamle Anne-Mari Solås på Mørkved utenfor Bodø, starter i Bodø mandag. Foto: Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 43 år gamle bodømannen med iransk bakgrunn var ikke strafferettslig tilregnelig da han i desember drepte 32 år gamle Ann-Mari Solås.

Bodø (NTB-Erik Veigård): Det konkluderte de sakkyndige med for flere uker siden, og statsadvokaten kommer ikke til å bestride deres oppfatning når rettssaken starter i Salten tingrett mandag.

Blir 43-åringen kjent skyldig, vil straffereaksjonen være overføring til tvunget psykisk helsevern.

Psykotisk

Drapet sjokkerte hele landet i desember. En ung tobarnsmor ble stukket i hjel med kniv på trappa utenfor sitt eget hus, av en psykisk syk mann som ikke hadde tatt medisinene sine.

Han stakk henne gjentatte ganger med en foldekniv, blant annet flere ganger i halsen.

Han har forklart til politiet at stemmer i hodet befalte ham å gå ut og drepe den 16. desember.

Mannens nabo Ann-Mari Solås ble et tilsynelatende helt tilfeldig offer, klokka 7.30 om morgenen.

Inne i huset befant Ann-Mari Solås samboer og to barn seg.

Kan bli fri snart

Statsadvokat Erik Thronæs sier til NTB at den tiltalte har gitt en tilfredsstillende forklaring av de faktiske forhold overfor politiet.

Om han forklarer seg likedan i retten kan bevisgjennomgangen bli redusert, men i utgangspunktet er saken satt opp med mange vitner.

Dersom Salten tingrett dømmer mannen til tvunget psykisk helsevern, er det et åpent spørsmål hvor lenge han vil være underlagt behandling. Allerede etter ett år kan han søke om å slippe fri.

Påtalemaktens holdning vil avhenge sterkt av hvordan behandlingsapparatet bedømmer mannens tilstand og gjentakelsesfaren.

Syk lenge

Den tiltalte 43-åringen er opprinnelig fra Iran og kom til Norge som asylsøker i 1990. Han fikk norsk statsborgerskap i 1998.

Han har tre ganger vært innlagt til psykiatrisk behandling.

Fordi de sterke medisinene han fikk førte til en problematisk vektøkning, hadde han sluttet å ta medisinene et par måneder før drapet.

Dette drapet førte til debatt om noen, og i så fall hvem, som bør ha plikt til å etterse at enkelte pasienter faktisk tar medisinene sine.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus