Meny

Foreslår obligatorisk dødsstedsundersøkelse

Etter at man for 15 år siden introduserte budskapet om at babyer bør sove i ryggleie fremfor mage- eller sideleie, har  antallet krybbedødsfall blitt redusert med 80 prosent. Informasjonskampanjen som bokstavelig talt har snuoperasjon som virkemiddel benytter en babybody med budskapet: ”denne siden opp når jeg sover”, påtrykt brystet. 
Foto: Heiko Junge / SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fire stortingsrepresentanter fra Høyre foreslår innføring av obligatorisk dødsstedsundersøkelse ved plutselig spedbarnsdød.

Forslaget er satt fram i et representantforslag fra Sonja Irene Sjøli, Inge Lønning, André Oktay Dahl og Elisabeth Aspaker. De vil at Stortinget skal be regjeringen fremme forslag om en obligatorisk ordning.

Les også: Viktig norsk krybbedød-funn

Regjeringen har besluttet at det fra 1. juli i år skal innføres et tilbud om dødsstedsundersøkelse ved plutselig og uventet barnedød – det vil si en frivillig ordning som forutsetter samtykke fra barnets familie.

Datatilsynet skeptisk

Datatilsynet uttrykker skepsis til den ordningen som skal settes i verk, og som Nasjonalt folkehelseinstitutt får ansvaret for å gjennomføre. Datatilsynet skriver i et brev til Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) at ordningen grenser mot etterforskning av straffbare forhold, og at den derfor bør vurderes grundig i henhold til kravene i Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK) og straffeprosessloven.

Les også: - Krybbedød kan skyldes bakterier

Datatilsynet viser til en uttalelse fra Justisdepartementet, som har vurdert den planlagte ordningen opp mot EMK og Grunnlovens paragraf 102. Grunnlovsparagrafen fastslår at husundersøkelser bare kan gjennomføres hvis det er tale om kriminelle forhold.

Personvern

«Datatilsynet vil bemerke at Justisdepartementets konklusjoner er svært forbeholdne. Særlig vil tilsynet peke på at departementet klart forutsetter at det må foreligge et samtykke som er informert og frivillig», heter det i brevet til HOD.

Datatilsynet viser til sin oppgave med å gi råd og veiledning i spørsmål om personvern, og uttrykker undring over ikke å ha blitt rådspurt ytterligere før det ble besluttet å sette ordningen i verk.

Grenseland

Stortingsrepresentant Laila Dåvøy (KrF) har nylig i et skriftlig spørsmål til helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) spurt hvorfor Folkehelseinstituttet, og ikke Rettsmedisinsk institutt ved Universitetet i Oslo, skal få ansvaret for det videre arbeid med dødsstedsprosjektet.

Les også: Infeksjon knyttes til krybbedød

I svaret til Dåvøy peker Hanssen på at formålet med dødsstedsundersøkelser vil ligge i grenselandet mellom medisin og rettsmedisin.

«Jeg finner det mest naturlig at oppgaven med å gjennomføre tilbudet med dødsstedsundersøkelse legges til en institusjon som er underlagt Helse- og omsorgsdepartementets instruksjonsmyndighet», skriver statsråden i svaret.

Han påpeker også at Rettsmedisinsk institutt fortsatt vil delta ved at det foretas en rettsmedisinsk obduksjon av det avdøde barnet.

Beslutningen om dødsstedsundersøkelse innebærer at det foretas en undersøkelse i barnets hjem i alle tilfeller der barn under tre år dør plutselig og uventet. Undersøkelsen skal være en oppgave for spesialisthelsetjenesten. (©NTB)

Les også: Vil teste nyfødte for flere sjeldne sykdommer

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus