Meny

Sjokkert over nordmenns pillebruk

Bekymringsfull pillebruk. Foto: Colourbox.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nærmere én million nordmenn bruker minst tre reseptbelagte medisiner daglig, og legemiddeleksperter betegner pillebruken som «kolossal».

Ferske tall fra Norsk reseptregister viser at mange får utskrevet en rekke ulike medisiner, skriver Aftenposten.

915.000 nordmenn bruker minst tre reseptbelagte medisiner daglig, og 415.000 får minst fem medisiner daglig, viser statistikken.

Les også: «Medisinene åpner øynene mine for hvor håpløs jeg er»

– Det overrasker oss hvor mange mennesker som bruker så kolossalt mange forskjellige legemidler. Jeg har ikke sett denne type informasjon om norske pasienter før, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen ved Legemiddelverket.

Han frykter feildosering og uheldig blanding av ulike legemidler, noe som både kan svekke virkningen og få fatale følger.

– Pasienter får medisiner der virkningen av det ene legemiddelet slår det andre i hjel. Sykehus, spesialist, og fastlege er ikke godt nok orientert om hva de hver for seg skriver ut, konstaterer Madsen.

Les også: Advarer mot alvorlige bivirkninger

Når pasienter legges inn på sykehus, eller flyttes fra sykehus til sykehjem og hjem igjen, øker risikoen for feilmedisinering og feildosering, mener han.

– Risikoen for at det skjer noe galt med medisineringen er veldig høy, sier Madsen.

Statssekretær Ellen Pedersen i Helsedepartementet er også bekymret for nordmenns høye medisinbruk.

– Med forbehold om tallenes korrekthet, så er dette bekymringsfullt. Så bekymringsfullt at vi er nødt til å gå inn sammenhengene, sier Pedersen. (©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus