Søndagsintervjuet:

Mamma ute av kontroll

(Illustrasjonsfoto: Colourbox)
(Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Forfatterdebutant Kjersti Kollbotn vil gjerne snakke om stygge mammaer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søndagsintervjuet

Hver søndag intervjuer vi en spennende og aktuell kulturpersonlighet.

Flere søndagsintervju:

- Jeg har det godt med sterke kvinner

Kaptein Tourette

Eg løfter han etter eine armen og lèt han dingle i lause lufta, ber han inn på badet. Han skrik. Eg ber han teie. Eg set han ifrå meg i dusjkabinettet og skrur på vatnet. Vrir over på kaldt. Skuver døra att. På veg ut trykkjer eg på lysbrytaren og legg rommet i mørket.

Kjersti Kollbotn (50) debuterer med en roman om en mamma utenom det vanlige. Scenen over er bare en av mange overtramp hovedpersonen Tove Vik begår mot sine to små barn. Til tider er boken «Eg er mamma. Eg skal vere god» svært ubehagelig lesning.

Kjersti Kollbotn debuterer med «Eg er mamma. Eg skal vere god». (Foto: Marie Haugen)Kjersti Kollbotn debuterer med «Eg er mamma. Eg skal vere god». (Foto: Marie Haugen)

- Det er et stort ubehag i boken, det er noe skummelt, noe farlig som berører. På den ene siden føler leserne med Tove Vik, på den andre siden synes de hun er et fælt menneske. Jeg synes det er noe allment og menneskelig over henne, hun kjemper og kjemper og man håper jo at det skal løse seg. Hun er fryktelig presset noe tittelen «Eg er mamma. Eg skal vere god» symboliserer, sier Kollbotn til ABC Nyheter.

Forfatteren, som til daglig jobber som sivilingenør og byplanlegger, forteller at hun til tider synes det var beintøft å skrive den opprørende historien om Tove.

- Jeg var nervøs mens jeg skrev og det medførte at jeg ble veldig sliten. For å kunne holde koken skrev jeg en time og sov i to timer. Jeg måtte inn i hennes tanker og personlighet og være i samme rom som henne. Samtidig kunne jeg ikke være i dette universet i mange timer i sammenheng. Jeg var redd for hva som skulle skje. Det var rett og slett fælt. Jeg måtte være henne. Hun satt i kroppen på meg.

Når hjernen koker over

Hovedpersonen Tove Vik er tilsynelatende en helt «vanlig» mamma som bor alene med sine to barn. Hun har en god jobb i Vegvesenet. Hun drar på seminarer, går på fest, leverer og henter barna i barnehagen. Men bak husets fire vegger er ingenting som det skal. Tove klarer rett og slett ikke å takle rollen som mor. Leseren får liten forklaring på hvorfor situasjonen er kommet såpass ut av kontroll.

- Dette var et ganske bevisst valg fra min side. Jeg ville ikke rote meg inn i forklaringer, for da ville nok forskerbiten i meg komme fram, analysebiten. Det som er klart er at Tove er veldig alene. Hun har ambisjoner om å være god og dette skaper problemer for henne. Hun er også stolt og veldig opptatt av at ingen må få vite, samtidig som hun prøver å involvere andre. Hun vil jo gjerne vite om andre også har det sånn. Hun er et reflekterende menneske, det koker i hjernen hennes.

Usynlige svik

- Eg har berre bytta om på dagana, S. Jul er jul, om det er den dagen, eller den dagen.

S ristar på hovudet. Ho er på gråten.

- Det blir ikkje rett. Vi har brukt opp jula! Alle andre har jula igjen!

De to barna i boken må vokse opp fort. Tiltross for at de lever med en uberegnelig mor som neglisjerer dem er det ingen utenforstående som griper inn. Kollbotn synes ikke det er rart.

- Tove går over streken et par ganger, blant annet ved juletider. I andre situasjoner står hun og vipper. Ungene fungerer jo, så jeg tror ikke at situasjonen er så synlig for verden rundt. Tove bruker masse krefter og er ofte redd for å gå hjem fordi hun ikke vet hva som kan skje, men hun er samtidig bevisst på når hun må ut av det offentlige rom. Det aller meste skjer på hennes indre plan. Hun vet at hun har masse makt i forhold til barna og stoler ikke på at hun greier å oppføre seg anstendig.

Hemmelige rom

Ordet «anstendig» er kanskje den siste merkelappen man ville satt på Tove Vik. Hun drikker i barnas bursdagsbesøk. Hun ligger med menn når, hvor og hvordan hun vil. Hun tar med seg barna på pub og lar dem sove under bordet. Samtidig er hun flink og strukturert i jobben sin.

- Mitt poeng og min motivasjon er å vise at såkalte «svake mennesker» finnes over alt. Selv om man har høy utdannelse, er sjef, har hus og ungene er pent kledd så har vi alle hemmelige rom. Et sted vi ikke vil at andre skal titte inn i. For det meste er det små ting, ikke alle strever så veldig som Tove Vik. Hennes strev kommer av at hun vedkjenner seg sin tilkortkommenhet. Når du vedkjenner feil og mangler med deg selv, blir livet tøffere.

- Noen har beskrevet Tove som mannlig. Det synes jeg er litt rart. For meg var det viktig å skrive fram en kvinne som ikke var et offer, hun skulle være i kontroll på livet sitt i alle fall i det ytre. Jeg ville ha en kvinneskikkelse som i den grad hun var et offer var det for seg selv og egne ambisjoner.

Stygge mammaer

Eg vil snakke om stygge mammaer. Mammaer som ikkje meistrar rollen si. Mammaer som vil noko anna med liva sine enn å være til for andre. Mammaer som vil være for seg sjølve. (..) Mammaer som vil være vakre. Vi dreg rundt på mutte drag i ansikta våre. Tverre i kjeftene. Sure i fitta. Vi straffar og deler ut gevinstar i små, strikse porsjonar. Vi er nokre ordentlige beist. Vi er lumske. Vi er ikkje til å stole på.

Glansede blader med gledestrålende mammaer på forsiden slår i mot oss i butikkene. Kvinner for barn senere i livet og investerer stadig mer tid og krefter på å fylle morsrollen «perfekt». Den mislykkede mor er en sjeldenhet i det offentlige rom.

- Jeg tror ikke vi har bearbeidet morsrollen på generelt nivå. Vi kvinner skal ikke bli private i det offentlige rom. Derfor er det fortsatt vanskelig å snakke om de dårlige erfaringene man gjør som mamma. Mens jeg skrev boken skannet jeg mitt eget liv og prøvde å finne tilfeller der venner har sagt: «I forrige uke sa jeg noe til barnet mitt som ikke var bra». Jeg kunne ikke huske noen. Jeg tenkte også over at jeg sjelden har kommet med lignende tilståelser til mine venner. Det er så vondt hvis en føler at en ikke har vært helt god hele tiden, sier Kolbotn.

Boken er endelig ute og Kjersti forteller at hun har klart å gi slipp på Toves univers.

- Nå lever Tove sitt eget liv i boken. Hun sitter ikke lenger på skulderen min og kommenterer det jeg gjør. Da jeg var ferdig med boken i slutten av februar kunne jeg gå rundt i byen se Tove Vik over alt. Jeg tok meg selv i å se på damer og tenke «kanskje du er Tove Vik». Nå er hun heldigvis kun i boken.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06 Kvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01 Klopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00 EU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46 Oslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45 Minst 17 drept i eksplosjon i afghansk moské13:44 Oljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33 Keshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55 El Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55 Islamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28 Fem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27 Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03 Mazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44 Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42 Hemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14 Åpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10 Oslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48 Klager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28 Norske Skog tilbake på Oslo Børs10:14 Professor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49 Johnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46 Kan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40 Politiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39 Amnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08 Ap-politiker mener Dale ignorerer henne08:53 DNB-tjenester fungerer igjen08:50 Gull til Norge: Historien om kommentatorene08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52 Kampene fortsetter i syrisk grenseby07:14 Sp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06 Ansatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04 Omfattende opptøyer i Libanon07:04 Hovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00 Slakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51 Football-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37 Trump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35 Nok et tap for Wild i Canada06:34 Amerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08 Sjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06 Dette skjer i dag06:05 Johnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33 Dette skjedde i natt05:28 Sønnen til «El Chapo» løslatt05:06 Stor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03 Svakeste vekst i Kina på 27 år05:00 Keshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43 Voldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55 Norsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21 Drapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49 Lang toppmøtekveld med få resultater02:38 EUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28 Venezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09 Frankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56 Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29 USAs energiminister går av01:20 Populær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56 Låve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00 Libya stenger interneringsleir23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kong Harald: – En alvorlig trussel mot vårt folkestyre19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan18:00 26 ansatte slutter i Dagens Næringsliv17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07 EU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55 Hanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42 Dronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31 Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05 – Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02 Johnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54 Assad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33 Kystvakten uten helikopter i flere uker15:18 «Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47 Togvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44 Tidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44 Brann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24 Bjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18 Frode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59 Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58 Enige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49 Elton John: – Watford kan ha reddet livet mitt
Siste nytt
15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06PengerKvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01SportKlopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00PengerEU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46PolitikkOslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45VerdenMinst 17 drept i eksplosjon i afghansk moské13:44PengerOljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33PolitikkKeshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55SportEl Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55NorgeIslamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28NorgeFem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27VerdenPuigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03PolitikkMazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44VerdenKatalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42SportHemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14NorgeÅpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10NorgeOslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48ReiseKlager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28PengerNorske Skog tilbake på Oslo Børs10:14Helse og livsstilProfessor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49PolitikkJohnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46PolitikkKan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40KulturPolitiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39VerdenAmnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08PolitikkAp-politiker mener Dale ignorerer henne08:53NorgeDNB-tjenester fungerer igjen08:50SportGull til Norge: Historien om kommentatorene08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52VerdenKampene fortsetter i syrisk grenseby07:14NorgeSp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06NorgeAnsatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04VerdenOmfattende opptøyer i Libanon07:04SportHovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00MotorSlakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51SportFootball-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37VerdenTrump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35SportNok et tap for Wild i Canada06:34VerdenAmerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08NorgeSjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06NorgeDette skjer i dag06:05VerdenJohnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenSønnen til «El Chapo» løslatt05:06NorgeStor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03PengerSvakeste vekst i Kina på 27 år05:00PolitikkKeshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55PengerNorsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21NorgeDrapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49VerdenLang toppmøtekveld med få resultater02:38VerdenEUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28VerdenVenezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09VerdenFrankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56PolitikkGiske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29PolitikkUSAs energiminister går av01:20NorgePopulær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56NorgeLåve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00VerdenLibya stenger interneringsleir23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52KulturMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30KulturKong Harald: – En alvorlig trussel mot vårt folkestyre19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17KulturDagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan18:00Kultur26 ansatte slutter i Dagens Næringsliv17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07PolitikkEU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55NorgeHanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42KulturDronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31NorgeTurgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05Verden– Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02PolitikkJohnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54VerdenAssad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33NorgeKystvakten uten helikopter i flere uker15:18Sport«Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47NorgeTogvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44SportTidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44SportBrann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24SportBjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18VerdenFrode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59PolitikkFeståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58PolitikkEnige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49SportElton John: – Watford kan ha reddet livet mitt
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus