Meny

Tre influensa A-tilfeller i Norge

Det er påvist et influensa A-tilfelle ved St. Olavs hospital. Det er uklart om det er av samme type som har spredt seg i Mexico, ifølge NRK. Prøven blir nå analysert. Arkivfoto: Gorm Kallestad / Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To influensa A-tilfeller som ble påvist i Norge fredag, viste seg å være vanlig sesonginfluensa. Først søndag kveld vil det være klart om en kvinne i 20-årene er smittet av den fryktede svineinfluensaen.

– Men så langt er det ikke meldt noen bekreftede tilfeller av influensa A (H1N1) – svineinfluensa i Norge, er den beroligende melding overlege Bjørn Iversen i Folkehelseinstituttet kan kunngjøre gjennom NTB søndag ettermiddag.

Lørdag ble A-varianten av influensaviruset påvist i en prøve som ble analysert ved St. Olavs hospital i Trondheim. Prøven stammet fra en kvinne i slutten av 20-årene, som hadde fått symptomer et par dager etter hjemkomst fra Mexico og oppsøkt lege.

– Vi har ingen holdepunkter for å si at dette dreier seg om svineinfluensa. Det kan like gjerne være vanlig sesonginfluensa. Svaret får vi først søndag kveld, sier Iversen.

Han opplyser at laboratoriet ved Folkehelseinstituttet siden fredag har mottatt mellom 100 og 120 prøver for analyse. Mellom 80 og 90 er sjekket ut som negative funn, altså uaktuelle i sammenhengen.

– Vi har fortsatt en del prøver – det kan dreie seg om 20–30 – under rutinemessig analyse. I tillegg har prøver vært innsendt til og analysert ved lokale laboratorier, som regel sykehuslaboratorier. Bortsett fra den i Trondheim er det så vidt jeg vet ikke registrert noen positive prøver, sier Iversen.

- Milde symptomer

– Hun har bare milde symptomer, og er ikke innlagt hos oss. Dette er ikke noe uvanlig virus, men i disse tider tester vi det videre på hvorvidt det er svineinfluensa, sier administrerende direktør Gunnar Bovim ved St. Olavs hospital til NTB.

Prøvene skal analyseres av Folkehelseinstituttet søndag for å finne ut om viruset er av H1N1-varianten som er kjent som svineinfluensa.

Tre tilfeller

Fredag ble det også påvist influensa A-virus hos to nordmenn som hadde feriert i henholdsvis Mexico og Tyskland.

– Disse viste seg imidlertid bare å ha en vanlig sesonginfluensa, sier overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet til NTB.

Lørdag kveld konkluderte Folkehelsa derfor med at det ikke er bekreftet noe utbrudd av den aktuelle H1N1-varianten i Norge. Prøver fra til sammen over hundre nordmenn er analysert.

– Alle prøver vi har analysert hittil er negative, men det er bare et tidsspørsmål før vi får et tilfelle i Norge også. Ved tidligere pandemier har vi sett at smitten har stoppet litt opp over sommeren, og så ekspandert på høsten igjen. Hvorvidt det samme vil skje nå er det for tidlig å si, sier Iversen.

Kvinnen i Trondheim er sannsynligvis enten smittet av H1N1-viruset eller varianten H3N2. Det er en variant av førstnevnte som er kjent som svineinfluensa, men selv om det er et H1N1-tilfelle, kan det også dreie seg om vanlig sesonginfluensa.

Leter etter kilden

Fredag ble det første tilfellet av svineinfluensa i Skandinavia påvist av Sundhetsstyrelsen i Danmark. Vedkommende ble smittet i New York og blir holdt isolert fram til 6. mai.

I alt 16 land melder om smitte av den nye influensaen, opplyste Verdens helseorganisasjon (WHO) lørdag. Siden det ikke er fastslått at viruset er i vedvarende spredning i andre regioner enn Nord-Amerika, klassifiseres det fortsatt ikke som en pandemi.

WHO jobber på spreng for å kartlegge hvor aggressivt det nye influensaviruset er. I Mexico leter smittejegerne med lys og lykte etter virusets opphav og omfang.

– Om vi tenker tilbake på sars og andre epidemier, ser vi at det i denne fasen er svært vanskelig å beregne alvorsgraden nøyaktig, sier Mike Ryan, direktør for global beredskap i WHO.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus