Meny

Gode nyheter for en nervøs verden

Det meldes om stadig flere utbrudd av den nye H1N1-influensaen, og land over hele verden setter i verk tiltak for å begrense smittespredning. Men influensaen er mindre aggressiv enn fryktet. Foto: AFP / Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stadig flere land melder om utbrudd av H1N1-smitte. Men nedjusterte dødstall fra Mexico er etterlengtede, gode nyheter for en nervøs verden.

Mexico by / Genève (NTB-Reuters-AFP): I alt 15 land melder om smitte og i alt 615 tilfeller av den nye influensaen, opplyser Verdens helseorganisasjon (WHO).

Lørdag ble H1N1-viruset, også kalt svineinfluensa, for første gang påvist i Italia.

Men den smittede mannen, som har vært på besøk i Mexico, skal allerede være frisk igjen, ifølge det italienske nyhetsbyrået ANSA.

- Pasienten er kurert og har ingen flere symptomer på H1N1-viruset, sier Antonio Delvino, talsperson for helsemyndighetene i Toscana. Mannens familie får forebyggende behandling.

Fredag ble det første tilfellet i Danmark kjent, og danske myndigheter satte lørdag i gang en omfattende aksjon for å finne tre personer som antas å være i smittefare. De tre tok fly fra New York sammen med en smittet kvinne, melder Ritzau.

Nedjusterer

Samtidig nedjusterer myndighetene i Mexico anslagene over hvor mange som har mistet livet som følge av H1N1-viruset.

Helsemyndighetene anslo tidligere i uka at 176 mennesker var døde som følge av influensaen.

Nå nedjusteres tallet på døde til 101, etter at laboratorieprøver har vist at de øvrige likevel ikke var smittet av viruset, opplyser helseminister José Ángel Córdova.

Ifølge Córdova er det hittil bekreftet at 16 mennesker har mistet livet som følge av H1N1-viruset, mens testene ennå ikke er klare når det gjelder 85 døde som antas å ha vært smittet.

Nedjusteringen er oppmuntrende, men det er for tidlig å si om smitteutbruddet er under kontroll, advarer helseministeren.

- Inntil videre er det uforutsigbart, sier han.

Milde

Nesten alle smittetilfellene utenfor Mexico har vært milde, men det bekymrer at det kommer stadig flere meldinger om at personer som ikke har vært i Mexico, blir smittet.

Både en sykepleier og en medpasient er blitt smittet av en tysk turist hjemvendt fra Mexico på en klinikk i Bayern, melder DPA.

Antallet bekreftede tilfeller av H1N1-viruset i Tyskland er økt til seks, og ytterligere 30 tilfeller blir undersøkt.

Også i Storbritannia meldes det om to tilfeller av smitte hos personer som ikke har vært i Mexico. Over 430 amerikanske skoler er stengt på grunn av mistanke om utbrudd av såkalt svineinfluensa.

Rundt 245.000 elever holdes hjemme, og tallet øker, ifølge nyhetsbyrået AP.

Sørkoreanske myndigheter opplyste lørdag at en kvinne som har vært i Mexico, er smittet. Det første smittetilfellet i Asia ble kjent i Hongkong fredag, og myndighetene jobber nå på spreng med å hindre smittespredning.

Hotellet der den smittede mannen hadde oppholdt seg, er stengt. Om lag 300 gjester og ansatte er satt i karantene, bevoktet av politimenn iført munnbind.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus