Meny

Nye sjøfolk tatt til fange av somaliske pirater

Portugisiske marinejegere avvæpnet 19 somaliske pirater etter å ha avverget et angrep mot en oljetanker i Adenbukta fredag. Foto: Reuters / Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Somaliske pirater hevder å ha kapret to nye skip, deriblant et skip med FN-kjøretøyer.

Mogadishu (NTB-Reuters-AFP): Samtidig har NATOs styrker i området klart å avverge en kapring av et tredje skip.

En NATO-talsmann sier til nyhetsbyrået AP at pirater har kapret et lasteskip med ukrainsk mannskap.

Kapteinløytnant Alexandre Santos Fernandes sier at lasteskipet Ariana, som seiler under maltesisk flagg, ble kapret nordvest for Seychellene om lag 1.600 kilometer fra NATO-skipenes operasjonsområde.

Skipet skal være lastet med soyabønner, og det var på vei fra Brasil til Midtøsten da det ble kapret.

Ifølge Andrew Mwangura ved East African Seafarers Assistance Programme er mannskapet i god behold.

Det er det greske rederiet All Oceans som eier skipet, mens britiske Seven Seas Maritime står for driften. Skipet har et ukrainsk mannskap på 24.

To skip

Sjørøverne sier selv at de kapret to skip lørdag. Det ene skipet frakter FN-kjøretøyer.

- Vi har kapret et skip med industriutstyr og hvite biler med FN-logo. Våre venner er om bord i skipet, sier en pirat som kaller seg Hussein, på telefon til nyhetsbyrået Reuters.

Også en annen kilde, ved navn Hassan, sier to skip er kapret.

- Våre gutter har tatt to skip. Et av dem frakter biler, sier han på telefon til nyhetsbyrået AFP fra pirathovedstaden Haradhere.

En av piratenes sjefer, som krever anonymitet, sier til AFP at det første skipet kom fra Brasil og var på vei til Iran.

Angrep avverget

Fredag forhindret marinejegere fra Portugal et piratangrep mot en oljetanker utenfor kysten av Somalia.

Piratene var i ferd med å angripe den Bahamas-registrerte oljetankeren MV Kition da den portugisiske fregatten Corte Real kom til unnsetning i Adenbukta.

Kapteinen om bord i Kition tilkalte hjelp over radio da han så at piratene nærmet seg. Det portugisiske krigsskipet, som er en del av NATOs Operation Allied Protector utenfor Somalia, reagerte raskt, opplyser NATO.

- De var rundt 20 nautiske mil sør for oss. Vi var det nærmeste krigsskipet og sendte straks helikopteret vårt, sier Fernandes.

Ikke norsk

Både nyhetsbyrået Reuters og nyhetsbyrået AP omtalte tankskipet som ble angrepet, som norsk. Men den antatte eieren, det norske rederiet I.M. Skaugen, sier til TV 2 at selskapet ikke har noe ansvar for skipet.

Ifølge TV 2 opereres skipet av norske Polyar Tankers AS, som holder til i Oslo.

- Skipet eies av en gresk reder og driftes av V. Ships i Sveits, som altså står for teknisk drift, mannskap, inspeksjoner og den daglige driften, sier styreleder i Polyar Tankers AS, Einar Bjørnsveen Danbolt, til TV 2.

Piratene gjorde vendereis da de så helikopteret, men ble forfulgt i stor hastighet tilbake til moderskipet. Åtte portugisiske marinejegere bordet skipet og fikk raskt avvæpnet de 19 mennene.

Om bord i sjørøverskuta ble det funnet automatvåpen, rakettgranater og sprengstoff.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus