Ikke varig vern for KrF

MILJØ: Tidligere miljøminister Knut Arild Hareide fikk flertall for sitt syn i oljevernsaken. Foto: Scanpix.
MILJØ: Tidligere miljøminister Knut Arild Hareide fikk flertall for sitt syn i oljevernsaken. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pIngen oljeutvinning for Lofoten og Vesterålen, men heller ikke noe varig vern.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kristelig Folkeparti besluttet lørdag å gå inn for en politikk der det skal dannes petroleumsfrie soner i havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen, Mørebassenget og kystnære områder utenfor Skagerrak. Man vil også vurdere å opprette nye petroleumsfrie soner i Barentshavet.

Alle glade

Vedtaket blir tolket som en seier for både de som vil verne, og for de som vil utvinne. Det ligger overhodet ingen varighet på vernet av disse områdene, og man har heller ikke vedtatt et vern av Barentshavet.

Programkomiteen hadde en innstilling som ville medført et vern på ubestemt tid. Der sto det at man ikke ville revurdere beslutningen om å verne inntil man enten kunne garantere 100 prosent utslippsfrihet i havet og gjennomføre både leting og utvinning fra landbaserte anlegg. Dette forslaget falt, og dermed vil partiet kunne ombestemme seg på vernespørsmålet allerede ved neste landsmøte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Debatten i landsmøtesalen ble todelt, der Rogaland, Hordaland og Nordland sto på den utvinningsvillige siden, mens partiledelsen og så godt som resten av partiet la seg på en vernelinje.

- Lager selvmål

- Det er særdeles viktig at vi følger innstillingen, og ikke følger verken Nordlands eller Rogalands forslag. Hvis vi går inn for noe annet enn innstillingen fra programkomiteen mener jeg vi svekker nettopp de seirene vi oppnådde i Bondevik II-regjeringen og lager selvmål, sa Knut Arild Hareide, som både satt som miljøvernminister i den regjeringen, og har ledet programkomiteens arbeid.

Stemningen fra delegasjonene fra Hordaland, Rogaland og Nordland var at man med ny teknologi vil kunne gjennomføre mer miljøvennlig olje- og gassutvinning i fremtiden, samtidig som man mener at energiutvinning i Norge uansett vil være mer miljøvennlig enn alternativene utenfor landets grenser.