Meny

Kristin Halvorsen skuffet over KrF

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SV-leder Kristin Halvorsen mener Kristelig Folkeparti viser sitt sanne ansikt når partiet på sitt landsmøte vedtok å arbeide for å bli kvitt ekteskapsloven i neste stortingsperiode.

Oslo (NTB-Bodil Stein): - I en tid med klimakrise og finanskrise er det mest truende for KrF at folk som er glade i hverandre skal kunne være sammen i ly av et lovverk. Jeg skjønner det ikke, og det tror jeg ikke det norske folk heller gjør, sa Halvorsen i sin innledningstale til landsstyremøtet lørdag.

Hun sa at ekteskapsloven er noe av det største hun har opplevd som medlem av den rødgrønne regjeringen.

- Jeg gråt da vedtaket var gjort i Stortinget, avslørte hun.

Også KrFs nei til heldagsskolen falt SV-lederen tungt for brystet. Hun understreket at 90 prosent av førsteklassingene i Oslo nå går til en SFO og at heldagsskolen allerede er innført for veldig mange.

- I neste omgang ønsker vi en time SFO midt på dagen og en time gratis SFO like etter skoletid. Der skal det være mulig å få gratis leksehjelp, noe vi vet er bra for de som ikke får så mye leksehjelp hjemme.

Skjønner ikke Sponheim

Halvorsen framhevet det partiet har fått til i miljøpolitikken de siste fire årene, og sa at verken gasskraftrensing, fredning av Vefsna-vassdraget og forbud mot oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen ville vært en realitet uten SVs påtrykk.

Hun kom også med et spark til Venstre-leder Lars Sponheim og mente miljøpartiet Venstre ikke kan være så opptatt av miljø når de vil ha SV ut av regjering.

- De sier de er opptatt av miljø, men samtidig sier Lars Sponheim at det er bedre at Ap styrer alene enn sammen med oss. Det gleder jeg meg til å diskutere med Sponheim. Vi står overfor nye slag om miljøpolitikken de neste årene. Lofoten og Vesterålen kommer til å bli tøffere enn sist, advarte Halvorsen.

Likelønn

Hun kom også inn på likelønnsspørsmålet og sa at likelønn også må gjelde for kvinner uten lang utdanning.

- Vi tok opp dette spørsmålet på Soria Moria forrige gang. Nå ser vi at det begynner å bli bevegelse, sa SV lederen fornøyd.

Hun understreket at Frp-leder Siv Jensen var imot en likelønnskommisjon den gangen.

- Men nå ser jeg at hun kommer etter fordi det er et populært forslag. Dette er politikk etter innfallsmetoden, tordnet Halvorsen.

Privatskoler

Hun minnet om den store utbyggingen av barnehager de siste fire årene og sa videre:

- For fire år siden var vi på beddingen til en omfattende privatisering og kommersialisering av skolen. Det stoppet vi. Hvis Høyre og Frp får flertall, åpnes dette på nytt. Det samme gjør test- og målesamfunnet i skolen. Vi vil gi flere ressurser til skolen slik at lærerne kan følge opp hver enkelt elev.

Dessuten mente hun det må en kraftfull innsats til for å hindre at elever faller ut av videregående skole fordi de føler at de drukner i teori som de ikke skjønner hva skal brukes til.

Hun understreket at ledelsen i partiet mener privatskoleloven bør fortsette slik den er nå i neste stortingsperiode.

- Vi ønsker at norsk skole skal utvikle seg slik at foreldre ikke sender barna til en skole som samsvarer med foreldrenes livssyn, sa Halvorsen.

Hun utfordret landsstyret til å klargjøre partiets syn om privatskoler etter at det oppsto debatt om dette i kjølvannet av landsmøtet forrige helg.

Sri Lanka

SV-lederen kom også inn på situasjonen på Sri Lanka og sa hun forstår at tamiler i Norge er fra seg av bekymring for det som skjer i hjemlandet.

- Vårt veldig klare krav er at krigshandlingene må stoppes og at FN må komme inn. Våre venner i Norge har vår fulle støtte. Vi er lei oss for at vi ikke lykkes i å være med på en fredsprosess i denne krise- og krigssituasjonen, men insisterer på at menneskerettighetene tas hensyn til, sa Halvorsen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus