Meny

Dette er ikke farlig

Å, nei! Du har drept oss alle! Det er en av kommentarene som ligger til dette bildet som nå verserer på nettet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men anbefales heller ikke.

Grisekyssing har vært en vanlig innsats i veddemål i flere deler av verden. Nå har den svinske influensaen sannsynligvis satt en stopper for det.

Eskimo-kyss med gris. Foto: CJ Sorg (http://flickr.com/photos/13879801@N00/2823580262/)Eskimo-kyss med gris. Foto: CJ Sorg (http://flickr.com/photos/13879801@N00/2823580262/)

I flere land oppfordres folk nå til å bruke masker og være oppmerksom på dråpesmitte mellom mennesker.

Grisene har trolig helt uforskyldt fått stempel som syndebukk for influensaepidemien man frykter skal spre seg over hele verden.

I Egypt slakter man alle griser, for å være på den sikre siden, til store protester fra landets kristne minoritet.

Rektor Bob Dye kysser Nort etter at elevene klarte å lese hele 5.302 bøker på 6 uker. Foto: AP/ Scanpix.Rektor Bob Dye kysser Nort etter at elevene klarte å lese hele 5.302 bøker på 6 uker. Foto: AP/ Scanpix.

Sannsynligvis har slaktingen ingen hensikt.

Ikke knyttet til svinekjøtt

– Viruset er ikke blitt isolert i dyr til nå. Derfor er det ikke grunnlag for å kalle sykdommen svineinfluensa, sier Verdens dyrehelseorganisasjon.

Verdens helseorganisasjon (WHO) utelukker at det er fare for å bli smittet gjennom å spise svinekjøtt.

Også EU-kommisjonen understreker at sykdommen ikke knyttes til svinekjøtt, og at det derfor ikke er aktuelt med restriksjoner på kjøttimport.

Usikre

Forskerne er fortsatt usikre på hvor den nye influensaformen opprinnelig kommer fra, men den ble først identifisert på laboratorier i USA, skriver AP.

Man antar imidlertid at influensaen stammer fra Mexico, der over 100 personer kan ha mistet livet i influensautbruddet.

Professor Daniel Perez, som er leder for et prosjekt som jobber med forebygging og kontroll av fugleinfluensa ved University of Maryland har lagt fram en teori om hvordan viruset ble dannet:

- Viruset ble dannet da fugle-, svine- og menneskevirus slo seg sammen i en gris og laget et nytt virus. Etter at det så har mutert slik at det også smitter mennesker, ved dråpesmitte, spres det nå mellom mennesker via hosting og nysing, forklarer Perez.

Les mer om det: Slik kan svineinfluensaviruset blitt til.

Cheryl Van Ooteghen tapte et veddemål med sine elver. Foto: AP/Scanpix.Cheryl Van Ooteghen tapte et veddemål med sine elver. Foto: AP/Scanpix.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus