Meny

Åpner for å fjerne kristenkravet

NYE TONER: Partileder Dagfinn Høybråten går langt i å åpne for fjerning av kristen formålsparagraf i partiet. Foto: Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagfinn Høybråten åpner for fjerning av bekjennelsesparagrafen.

I dag står det i KrFs vedtekter at man må være kristen for å bli tillitsvalgt i partiet. Det er noe som kan komme til å endre seg i løpet av de neste årene.

Under en presselunsj på landsmøtet i Kristiansand lørdag åpnet KrF-lederen for å fjerne dette kravet på sikt.

Det var etter spørsmål om hvordan man så på at mange muslimer støtter Kristelig Folkeparti på flere viktige saker, blant annet på friskolespørsmålet, at Høybråten ga uttrykk for dette.

- Vi har allerede et parti der kristne og muslimer står side om side, og dette er en debatt som vi tåler å ta. Det er jo ikke slik i dag at vi finkontrollerer om våre tillitsvalgte er kristne, men vi går jo ut fra det, sier Høybråten.

- Vil ta tid

Han mener at partiet nok ikke nødvendigvis er modent for dette i dag, men sier at det prinsipielt ikke bør være noe problem å fjerne kravet om kristen tro fra partiets vedtekter.

- Dette er uansett en prosess som vil ta lang tid, hvis det er interesse for å begynne med den. Dette er et spørsmål som må vedtas på to påfølgende landsmøter, så det er ikke noe som skjer over natten, sier Høybråten.

Også lørdag har det vært ekteskapsloven og internt bråk som har preget landsmøtet til KrF. Først vakte et blogginnlegg fra Knut Arild Hareide oppsikt. Han uttrykte stor skuffelse for de mange krasse innleggene i gårdagens ekteskapslovsdebatt, og påpekte at dette ikke var KrFs politikk.

Støtter Hareide

- Jeg opplever at Hareide er opptatt av å nyansere argumentasjonen, noe også andre, blant andre jeg også gjorde fra talerstolen. Det er viktig at man argumenterer for sitt syn på en måte som ikke krenker eller trykker andre mennesker ned, sa Høybråten på pressekonferansen lørdag, og ga dermed Hareide sin fulle støtte.

I debatten på fredag ble den nye ekteskapsloven omtalt som en hån og latterliggjøring av Guds skaperorden, noe som falt blant andre Hareide tungt for hjertet. Også Høybråten selv mener han har tatt avstand fra den typen retorikk.

Les også: Hareide ut mot partifeller etter homovedtak

- Jeg synes det er bra at man er bevisste på hva man sier, og jeg bruker selv ikke den type uttrykk, så det bør være klart at jeg deler hans anliggende, sier Høybråten.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus