Meny

Hareide ut mot partifeller etter homovedtak

Vi driver ikke gradering av folks kjærlighetsliv, skriver Hareide. Nå spørs det hvordan resten av partiet reagerer på det. Foto: Morgen Holm/ Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Knut Arild Hareide er dypt skuffet over partifellers utfall mot homofilt ekteskap på landsmøtet i Kristiansand. – Dette er ikke KrFs syn, sier han.

– Jeg blir dypt skuffet over at delegater på vårt landsmøte bruker vår talerstol til å si at homofilt samliv er unaturlig, og at det er hån mot skaperverket. Det er ikke KrFs syn, skriver Knut Arild Hareide, som har ledet programkomiteen, på sin blogg på Kristelig Folkepartis nettsted lørdag.

– Jeg er opptatt av at vi må sikre alle rett til å leve i forpliktende samliv, det gjelder selvsagt også homofile og lesbiske, skriver han.

– Hån og trakassering

Landsmøtet vedtok etter en lang og til dels opphetet debatt lørdag å arbeide for en reversering av den kjønnsnøytrale ekteskapsloven i neste stortingsperiode. Under debatten kom det fra flere partifeller kraftige utfall mot homofilt samliv.

Les også: - Hån, trakassering og latterliggjøring

– Loven er en hån mot, og trakassering og latterliggjøring av en av Guds skaperordninger, sa Per Lebesby fra Østfold.

Kristian Helland fra Rogaland karakteriserte det historiske stortingsvedtaket som «et ran av det norske folk». En tragedie for landet, mente Jan Gunnar Mattingsdal.

– Politikere uten respekt for en tusenårig kulturarv har solgt unna noe av det mest dyrebare arvegods nasjonen har, sa Lebesby fra talerstolen.

Les også: Homobryllup på KrF-landsmøtet

Støtte fra ledelsen

Partileder Dagfinn Høybråten mener Hareide ber om en mer moderat og respektfull ordbruk i debatten og gir ham sin støtte.

– Jeg liker ikke den type uttrykk, sa Høybråten på en pressekonferanse lørdag. Han avviste imidlertid å gi sin egen karakteristikk av argumentasjonen til de mest ytterliggående delegatene.

Også nestleder Inger Lise Hansen gir Hareide sin støtte.

– Jeg har stor forståelse for det han skriver, sa hun.

Moderat ungdom

Den mest moderate av landsmøtedelegatene som tok ordet, Peter Walseth fra KrFU Oslo, kritiserte sine konservative partifeller og ba om at homofile og lesbiskes rett til å gifte seg måtte respekteres.

– Jeg ville kunne støttet ekteskapsloven hvis ikke bioteknologiloven hadde blitt vedtatt, sa han.

Da den nye ekteskapsloven ble vedtatt i fjor, innebar det blant annet at homofile og lesbiske har rett til kunstig befruktning på lik linje med heterofile par. De har også rett til å bli vurdert for adopsjon på samme måte som heterofile par. (©NTB)


Oppdatert med kommentar fra Dagfinn Høybråten og Inger Lise Hansen.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus