Meny

Stanset piratangrep mot oljetanker

Piratene er tatt til fange av NATO-styrker fra Portugal etter at de forsøkte å kapre en norskeid tanker. Foto: Reuters/ Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Marinejegere fra Portugal forhindret fredag et piratangrep mot en oljetanker utenfor kysten av Somalia.

Piratene var i ferd med å angripe den Bahamas-registrerte oljetankeren MV Kition, som tidligere har blitt leid av det norske rederiet I.M. Skaugen, da den portugisiske fregatten Corte Real kom til unnsetning i Aden-bukta.

Kapteinen om bord i Kition tilkalte hjelp over radio da han så at piratene nærmet seg, og det portugisiske krigsskipet, som er en del av NATOs Operation Allied Protector utenfor Somalia, reagerte raskt, forteller kapteinløytnant Alexandre Fernandes.

Les også: Vil lokke piratene i felle

– De var rundt 20 nautiske mil sør for oss. Vi var det nærmeste krigsskipet, og sendte straks helikopteret vårt, forteller han.

Flyktet

Piratene gjorde vendereis da de så helikopteret, men ble forfulgt i stor hastighet tilbake til moderskipet. Åtte portugisiske marinejegere bordet skipet og fikk raskt avvæpnet de 19 mennene.

Les også: Norsk tankskip kapret

Om bord i piratskuta ble det funnet automatvåpen, rakettgranater og sprengstoff.

– Det var nesten 1 kilo høyeksplosivt sprengstoff der. Det er første gang vi har funnet dette om bord i et piratskip, sier Fernandes.

Løslatt

Piratene åpnet ikke ild verken mot MV Kition, helikopteret fra Corte Real eller de portugisiske marinejegerne.

– De overga seg straks, forteller kapteinløytnanten.

Etter å ha vært i kontakt med portugisiske myndigheter, ble det besluttet å løslate de 19 piratene, opplyser Fernandes.

Krigsskipene som deltar i NATO-operasjonen utenfor Somalia, må forholde seg til hjemlandets politikk og regler når det gjelder behandling av pågrepne pirater. (©NTB)

Les også: - Drukner i skyggen av piratene


Oppdatert med at skipet ikke var norskeid.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus