Meny

Kommuner mangler utstyr til influensa-testing

Helseminister Bjarne Håkon Hanssen under pressekonferansen mandag der de informerte om svineinfluensaen. Foto:  Håkon Mosvold Larsen  / SCANPIX .

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere norske kommuner mangler utstyr for influensa-testing, og Helsedirektoratet har ingen oversikt over hvem som har slikt utstyr.

Prøvene for svineinfluensa (influensa A) består av en luftveisprøve og en blodprøve, men det er opp til hver enkelt kommune å avgjøre om man skal ha det nødvendige utstyret for testing, opplyser Helsedirektoratet til Aftenposten.no.

Les også: Kristne raser over griseslakt

– Dette er et lokalt ansvar, og det er Helsetilsynets oppgave å passe på at kommunene har en forsvarlig helsetjeneste, sier pressekontakt Berit Kolberg Rossiné i Helsedirektoratet.

Har ikke oversikt

Direktør Bjørn-Inge Larsen i Helsedirektoratet forventer at lokale helsemyndigheter som fastleger og legevakter har nødvendig utstyr for prøvetaking, men medgir at direktoratet ikke har oversikt.

Les også: Slik kan svineinfluensa- viruset ha blitt til

Problemstillingen skal diskuteres på et møte lørdag, etter at et ektepar fra Follo, med kraftige influensa-symptomer etter et ferieopphold i Spania, ble avvist da de ba om å bli testet på den lokale legevakten.

Fylkeslegen i Oslo og Akershus, Petter Schou, lover at nødvendige utstyr skal være på plass ved Follo legevakt i løpet av lørdag.

– Halsutstryk-prøven skal tas på et spesielt medium, som nok ikke alle har. Men jeg har fått forsikringer om at dette utstyret skal være på plass lørdag formiddag, og at de som er på jobb får tydelig beskjed om hva de skal gjøre. Disse prøvene skal tas på legevakten, sier Schou til Aftenposten.no.

Ujevn pandemiberedskap

Det er varierende kvalitet på pandemiberedskapen i landets kommuner, og de fleste kommuner må gjennomgå og forbedre planene sine, fastslår Helsedirektoratet.

Innholdet i pandemiplanene oppfyller ofte ikke lovens krav, og rundt 30 kommuner har ingen pandemiplan i det hele tatt.

– Det er gledelig at så mange kommuner har laget en første versjon av en pandemiplan, men det er varierende kvalitet på pandemiberedskapen, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen i en pressemelding.

Kommunene ble bedt om å rapportere om sin beredskap i tilfelle et pandemisk utbrudd av H1N1-viruset, den såkalte svineinfluensaen. Rapporten som baserer seg på tilbakemeldinger fra 17 fylkesmenn og sysselmannen på Svalbard, ble oversendt Helsedirektoratet torsdag.

En del fylkesmannsembeter har sammenkalt beredskapsråd og har nå daglige møter om influensaen.

Små Tamiflu-lagre

Felles for de fleste kommunale pandemiplanene er at de er svært generelle, ofte integrert i smittevernplanene og at de ikke tar høyde for alvorlige utbrudd.

De regionale helseforetakene rapporterer på sin side at beredskapen er jevnt over god. Planverk og vaktberedskap er i all hovedsak i orden.

Enkelte helseforetak har små lagre med Tamiflu og smittevernutstyr, men bestillinger er iverksatt. (©NTB)


Opptatert med mer om pandemiberedskapen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus