Meny

CO2-utslipp i ti år uten rensing på Mongstad

Da miljøvernminister Erik Solheim Mongstad besøkte stedet der anlegget for fangst og lagring av Co2 skal bygges på Mongstad, han ble vist rundt av rafineridirektør Kjell Petter Aanes (th). Foto:  Marit Hommedal  / SCANPIX .

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stikk i strid med regjeringens løfte om CO2-rensing ved StatoilHydros gasskraftverk på Mongstad i 2014, åpner politikerne på Stortinget for å utsette rensingen i ti år.

Da gasskraftverket ble godkjent, inngikk regjeringen og StatoilHydro en avtale om at renseanlegget på Mongstad skulle stå ferdig i løpet av 2014. Men en enstemmig energi- og miljøkomité på Stortinget vil utsette renseanlegget. Politikerne vil først ha erfaringer fra testsenteret på Mongstad før de åpner for investeringer til renseanlegg for gasskraftverket.

Les også: Grønt lys for energiverk på Mongstad

Fremskrittspartiets miljøpolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen sier til Bergens Tidende at «politiske vedtatte tidsfrister ikke er måten å gjøre det på når målet er å redde verden. Her må ingeniørkunsten få arbeide, og da kan vi ikke vedta suksess».

Hans kollega i energi- og miljøkomiteen, Line Henriette Holten Hjemdal (KrF) sier at innstillingen fra komiteen ikke skal være en sovepute. Men det er viktig å sikre seg erfaringer fra testanlegget først, sier hun.

Komiteens leder Gunnar Kvassheim (V) sier at «erfaringer fra testsenteret skal inkluderes før investeringsbeslutninger tas».

Regjeringspartiene på Stortinget erkjenner at det kan innebære en utsettelse å inkludere erfaringer fra testsenteret, men de mener at regjeringens tidsplan likevel står fast.

Les også: Spent på klimakvotene

Miljøorganisasjonen Zero mener at erfaringer fra testsenteret ikke vil være av avgjørende betydning for renseanlegget på Stortinget, og mener det vil være mer verdifullt for den globale teknologiutviklingen å bygge et fullskala anlegg raskt. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus