Meny

Forhastet optimisme i Irak

VOLDSBØLGE: Over 150 mennsker er drept den siste uka i en rekke bombeattentat i Irak. Foto: AP

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En serie med blodige selvmordsaksjoner i Irak kan snu den amerikanske irak-optimisme, skriver Jahn Otto Johansen.

URIKS PÅ LØRDAG

Hver lørdag kommer journalistveteranene Jahn Otto Johansen og Audun Tjomsland til å kommentere både kjente og mindre kjente aktuelle utenrikstemaer for ABC Nyheter.

Les hele serien her: Uriks på lørdag

Den amerikanske Irak-optimisme, som også har preget europeiske medier, har vist seg å være forhastet. Denne og forrige uke har det vært en serie med blodige selvmordsaksjoner som truer forholdet mellom sjiamuslimer og sunnitter.

Knapt to måneder etter at det ble inngått en avtale om at den amerikanske tilbaketrekking skulle begynne til sommeren, ble nærmere 150 irakere drept i selvmordsaksjoner. På ett døgn ble det drept flere irakerne i en enkeltaksjon enn på over ett år. Det verste angrepet kom ved Iman Moussa al-Kadhim-moskeen i Bagdad. Det er et av sjiamuslimenes helligste steder, og selvmordsaksjonen skjedde da det var fullt av pilegrimer, mange av dem iranere. Aksjonen liknet på dem som krevde tusener av menneskeliv i 2006-2007. Da var det mange, inklusive denne kommentator, som fryktet at sekterisk og religiøs strid ville føre til at Irak gikk opp i limingen.

General David Petraeus. Foto: AFPGeneral David Petraeus. Foto: AFP

Men så fikk den amerikanske øverstkommanderende, general David Petraeus, Bush-administrasjonen med seg på en ny strategi. Nå ble vekten ikke lenger lagt på å ta til fange eller drepe fiender, men å beskytte den sivile befolkning. Omleggingen skulle demonstrere mer respekt for irakerne, noe som var mangelvare i de aksjoner der amerikanerne skjøt først og spurte etter på. Da ble det drept flere sivile enn terrorister. Den amerikanske krigføringen skapte stadig mer skepsis til utenlandske tropper som ble betraktet som okkupanter.

Supergeneral Petraeus

General Petraeus er et lysende eksempel på en ny type amerikanske offiserer. De har gjerne en doktorgrad ved siden av sin militære utdannelse og erfaring og er villige til å gå inn i diskusjoner som amerikanske militære tidligere skydde og som visepresident Dick Cheney og forsvarsminister Donald Rumsfeld ikke ville vite noe av. Dessuten er Petraeus en sympatisk fyr. Han er belest, også utover det rent faglige. Han satte seg grundig inn i de historiske og etniske forhold i Irak, i motsetning til dem den første Bush-administrasjonen sendte til Irak. General Petraeus` strategi førte til stor nedgang i terroraksjoner, noe mange observatører ikke trodde var mulig.

Helomvending

Typisk var Washington Post-veteranen Thomas Ricks helomvending. I sin meget kritiske bok om Irak for tre år siden, «Fiasco: The American Military Adventure in Iraq», levnet han amerikanerne ingen ære. Etter hans mening hadde Bush-administrasjonen gjort alle de feil som kunne begås. I sin nye bok, «The Gamble: General David Petraeus and the American Military Adventure in Iraq, 2006-2008», er han like rosende og optimistisk som han tidligere var fordømmende og pessimistisk. Inntil for kort tid siden så det ut til at Rick skulle få rett. Faren for at irakerne skulle kaste seg over hverandre i en blodig borgerkrig straks amerikanerne var ute, så ut til å være over.

Iraks statminister, Nouri Kamal al-Maliki. Foto: AFPIraks statminister, Nouri Kamal al-Maliki. Foto: AFP

Men selv den nyomvendte optimisten Thomas E. Rick så ikke helt bort fra at regionale og religiøse motsetninger på ny kunne bryte ut og true Irak straks amerikanerne trakk seg ut. Rick mente det var nødvendig å holde amerikanske tropper i landet lenger enn president Obama hadde lovet.

Uforsonlig statsminister

Idag ser vi at Petraeus, Rick og andre var for optimistiske. Og en av grunnene til det er at statsminister Nouri Kamal al-Maliki egentlig aldri trodde på den forsoning amerikanerne la opp til over for moderate sunnitter. USA betalte til og med for opplæring av sunnittiske militære og utstyrte dem med moderne våpen. al-Makliki var hele tiden skeptisk til dette. Han ønsket ingen forsoning med sunnittene som han mente var Baath-tilhengere alle som en. Og Baath står for Al-Maliki og sjiamuslimer fleste som selve symbolet på Saddam-regimets mangeårige undertrykkelse av folkeflertallet. Kurderne hater Baath.

Amerikanerne satset på sunnitter

Amerikanerne forsøkte å få til en avtale med en av de siste Hussein-generaler som var på frifot, Raad Majid al-Hamdani som ledet forsvaret av Bagdad i 2003. Han flyktet til Jordan der han fremdeles oppholder seg. Generalløytnanten takket nei til et amerikansk forsoningstilbud fordi han rett og slett ikke trodde på statsminister al-Maliki, og det med god grunn. Ifjor fikk al-Maliki riktignok gjennom et lovforslag i parlamentet. Det innebar at tidligere Baath-medlemmer igjen skulle tas inn i varmen. Men det ble aldri noe av dette, og fra slutten av mars kom han med en rekke meget sunnikritiske synspunkter og lot en fremtredende sunnileder arrestere, anklaget for terrorhandlinger. Det var ingen tvil om at Washington og Bagdad så ganske forskjellig på de tidligere Baath-folk.

Obamas timeplan går i vasken

Den nye utvikling kan føre til at Obamas timeplan går i vasken. Amerikanske og irakiske myndigheter drøfter nå muligheten av å utsette den innledende tilbaketrekking som altså skulle begynne 30. juni. Allerede før de siste terrorhandlinger var det klart at amerikanerne ville forbli i Mosul der al-Qaida fortsatt står sterkt. Den amerikanske militære talsmann, generalmajor David Perkins, sa nylig til The New York Times at «Skal al-Qaida vinne, må de ta Bagdad, men for å overleve må de kunne bite seg fast i Mosul. Mosul er det siste området der de i hvert fall har passiv støtte».

USA har i dag 140 000 soldater i Irak, men trapper opp i Afghanistan som kan bli en enda vanskeligere nøtt å knekke for Obama. En stor del kan bli holdt tilbake i Irak lenger enn planlagt, men det vil skjerpe den negative stemningen mot det irakere flest betrakter som okkupasjon.

Anklager mot amerikanerne

De irakske myndigheter kommer med stadig flere anklager mot amerikanerne for at de har brutt avtaler og har drept eller skadet sivile, nå sist under en aksjon i Wasit-provinsen. Al-Maliki må fordømme slike aksjoner, selv når amerikanerne ikke er skyldige, fordi det øker hans popularitet blant velgerne. Vi vil i stigende grad se at fortsatt militært nærvær øker befolkningens skepsis. Det er jo ikke første gang i historien at soldater som først kom som befriere, i hvert fall slik de selv fremstilte det, endte opp som okkupanter.

Vinneren er Iran

Vinnerne etter seks års Irak-krig er hverken amerikanerne eller regjeringen i Bagdad. Det er iranerne. De har nå større innflytelse enn noen gang. Selv om myndighetene har nedlagt forbud mot skilter på farsi, iranernes språk, på de hellige steder der det kommer iranske pilegrimer, så øker den iranske innflytelsen. I Nadscjhaf, der grunnleggeren av sjia, Iman Ali, ligger begravd, er farsi blitt dagligspråket. På markedet er det hovedsaklig iranske varer, og hotellene er fulle av iranske gjester. I Iraks nest største by Basra, som britene nå har forlatt, er to tredjedeler av alle bøker fra Iran. Mullaene i Teheran forstod hvordan de skulle fylle det vakuum som oppstod i Irak etter at deres erkefiende, Saddam Hussein, ble borte.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:14 Brann i skogen på et av Bergens byfjell09:13 Ajax-spillerne får frihelg foran Tottenham-møte08:58 Kvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland08:55 Ramsey kan ha spilt sin siste Arsenal-kamp08:46 Hest gjennom isen på Finnskogen08:36 Elev i Bangladesh skal ha blitt brent i hjel på ordre fra rektor08:34 Folk bes om å samle jervebæsj08:21 Riise møtte Messi i 2007: – Prestert på dette nivået i 10-15 år08:18 Ecuadors eks-utenriksminister anklages for oppvigleri og kobles til WikiLeaks08:00 Statue av Johnny Cash skal opp i kongressen06:20 Trump skal møte Japans kommende keiser06:00 Søstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:27 Strid om hva Mueller-rapporten forteller om Trump05:05 Fange fikk penger fra Nav mens han var på rømmen fra fengsel04:44 Uber har sikret investeringer i milliardklassen04:29 Russebråk flere steder i landet03:26 92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02 Mann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45 Andersen ferdig i Sør-Korea02:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42 Malis statsminister trekker seg01:33 Mann til sykehus etter MC-ulykke01:19 Økning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24 Trump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05 Chelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44 USA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57 Politiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig22:50 Demonstranter omringer hærens hovedkvarter i Khartoum22:11 Lottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19 – Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08 The North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52 Facebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05 Temperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46 Politiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32 Seks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28 Skrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20 HRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51 Bilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37 To skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17 Mosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41 Over 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31 Kvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26 Rapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10 Båtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25 Isbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16 Diplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08 Snøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag11:54 Påsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01 Mann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51 Ivanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50 Stortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35 Ajax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år07:26 Jordskjelv ryster Taiwan07:16 Minst 14 drept i angrep på buss i Pakistan07:00 Ny meningsmåling: Amerikanere ikke klare for å frikjenne Trump06:40 Statlig radiostasjon: 60 omkom i tordenvær i India06:26 Etappe to i valget i India er i gang06:05 Båt grunnstøtte i Vestfold: – Sto ti meter inn på land06:00 BBC-ekspert om Solskjærs United: – Trenger dyre reservedeler og en full service05:50 Dette skjer i dag05:38 Dette skjedde i natt05:20 Zuccarello-mål i storslagen hjemmeseier05:18 Guatemalansk presidentkandidat pågrepet i USA i narkosak04:44 Nye krav til helsearbeidere innføres04:31 Demokratisk presidentkandidat utsatt for homofiendtlige tilrop03:52 340 miljøaktivister pågrepet i London03:46 Luftambulansen mister oftere GPS-signal02:38 29 omkomne etter bussulykke på Madeira02:37 17-åring til sykehus etter trafikkulykke02:30 Nord-Korea hevder de har testet nytt presisjonsvåpen01:40 Brødrene til Sudans ekspresident pågrepet01:22 Mann dømt for å ha bidratt til menneskesmugling00:46 – Over 50 Boko Haram-krigere drept i Nigeria00:00 Pochettino: – Mine spillere er helter23:43 Tottenham knuste Manchester Citys kvadrupeldrøm i ellevill målfest23:34 Liverpool ydmyket Porto, enkelt til semifinale23:24 Barr holder pressekonferanse om Mueller-rapporten22:54 Politiet om påskeutfarten: – På grensen til det tragiske22:12 Nordmann vant 89 millioner i Vikinglotto21:21 Amundsen: Uaktuelt å hente norske barn fra Syria og Irak til Norge20:56 Minst 28 personer døde i turistbussulykke på Madeira20:39 Rouhani ber USA oppheve Iran-sanksjoner etter flomkatastrofe20:20 399 bilførere stanset av UP i fartskontroller på Vestlandet19:57 Firmaet som jobbet på Notre-Dame-taket tar ikke brannansvar19:29 Ettersøkt Columbine-besatt 18-åring funnet død19:14 Mann hardt skadd etter fall i Skjetten18:59 Horneland feller knallhard Rosenborg-dom18:51 Senterledere spår rekordpåske for harryhandelen18:00 Angrer på tidligere gravferd17:28 NASA-astronaut setter kvinnerekord i rommet17:23 Manchester Uniteds akademisjef Butt siktet for vold16:48 Russisk selskap vil gjøre nattehimmelen tilgjengelig for reklame15:56 Perus ekspresident tok sitt eget liv da politiet kom for å pågripe ham15:51 Kø og forsinkelser ut fra hovedstaden – ellers flyter påsketrafikken15:42 Tog kjørte på isbil på planovergang i Levanger15:20 Død kunsthistoriker kan bidra til gjenoppbyggingen av Notre-Dame14:55 En av tre tror at Jesus sto opp fra de døde
Siste nytt
09:14NorgeBrann i skogen på et av Bergens byfjell09:13SportAjax-spillerne får frihelg foran Tottenham-møte08:58VerdenKvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland08:55SportRamsey kan ha spilt sin siste Arsenal-kamp08:46NorgeHest gjennom isen på Finnskogen08:36VerdenElev i Bangladesh skal ha blitt brent i hjel på ordre fra rektor08:34NorgeFolk bes om å samle jervebæsj08:21SportRiise møtte Messi i 2007: – Prestert på dette nivået i 10-15 år08:18VerdenEcuadors eks-utenriksminister anklages for oppvigleri og kobles til WikiLeaks08:00VerdenStatue av Johnny Cash skal opp i kongressen06:20VerdenTrump skal møte Japans kommende keiser06:00VerdenSøstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:27VerdenStrid om hva Mueller-rapporten forteller om Trump05:05NorgeFange fikk penger fra Nav mens han var på rømmen fra fengsel04:44VerdenUber har sikret investeringer i milliardklassen04:29NorgeRussebråk flere steder i landet03:26Verden92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02NorgeMann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45SportAndersen ferdig i Sør-Korea02:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42VerdenMalis statsminister trekker seg01:33NorgeMann til sykehus etter MC-ulykke01:19NorgeØkning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24VerdenTrump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05SportChelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44VerdenUSA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57NorgePolitiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig22:50VerdenDemonstranter omringer hærens hovedkvarter i Khartoum22:11NorgeLottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19Verden– Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08VerdenThe North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52VerdenFacebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05NorgeTemperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46VerdenPolitiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32NorgeSeks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28VerdenSkrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20VerdenHRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51NorgeBilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37NorgeTo skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17StemmerMosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41VerdenOver 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31NorgeKvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26VerdenRapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10NorgeBåtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25VerdenIsbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16KulturDiplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08NorgeSnøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag11:54NorgePåsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01VerdenMann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51VerdenIvanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50NorgeStortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35SportAjax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år07:26VerdenJordskjelv ryster Taiwan07:16VerdenMinst 14 drept i angrep på buss i Pakistan07:00VerdenNy meningsmåling: Amerikanere ikke klare for å frikjenne Trump06:40VerdenStatlig radiostasjon: 60 omkom i tordenvær i India06:26VerdenEtappe to i valget i India er i gang06:05NorgeBåt grunnstøtte i Vestfold: – Sto ti meter inn på land06:00SportBBC-ekspert om Solskjærs United: – Trenger dyre reservedeler og en full service05:50NorgeDette skjer i dag05:38NorgeDette skjedde i natt05:20SportZuccarello-mål i storslagen hjemmeseier05:18VerdenGuatemalansk presidentkandidat pågrepet i USA i narkosak04:44NorgeNye krav til helsearbeidere innføres04:31VerdenDemokratisk presidentkandidat utsatt for homofiendtlige tilrop03:52Verden340 miljøaktivister pågrepet i London03:46NorgeLuftambulansen mister oftere GPS-signal02:38Verden29 omkomne etter bussulykke på Madeira02:37Norge17-åring til sykehus etter trafikkulykke02:30VerdenNord-Korea hevder de har testet nytt presisjonsvåpen01:40VerdenBrødrene til Sudans ekspresident pågrepet01:22NorgeMann dømt for å ha bidratt til menneskesmugling00:46Verden– Over 50 Boko Haram-krigere drept i Nigeria00:00SportPochettino: – Mine spillere er helter23:43SportTottenham knuste Manchester Citys kvadrupeldrøm i ellevill målfest23:34SportLiverpool ydmyket Porto, enkelt til semifinale23:24VerdenBarr holder pressekonferanse om Mueller-rapporten22:54MotorPolitiet om påskeutfarten: – På grensen til det tragiske22:12PengerNordmann vant 89 millioner i Vikinglotto21:21NorgeAmundsen: Uaktuelt å hente norske barn fra Syria og Irak til Norge20:56VerdenMinst 28 personer døde i turistbussulykke på Madeira20:39VerdenRouhani ber USA oppheve Iran-sanksjoner etter flomkatastrofe20:20Norge399 bilførere stanset av UP i fartskontroller på Vestlandet19:57VerdenFirmaet som jobbet på Notre-Dame-taket tar ikke brannansvar19:29VerdenEttersøkt Columbine-besatt 18-åring funnet død19:14NorgeMann hardt skadd etter fall i Skjetten18:59SportHorneland feller knallhard Rosenborg-dom18:51PengerSenterledere spår rekordpåske for harryhandelen18:00NorgeAngrer på tidligere gravferd17:28VerdenNASA-astronaut setter kvinnerekord i rommet17:23SportManchester Uniteds akademisjef Butt siktet for vold16:48VerdenRussisk selskap vil gjøre nattehimmelen tilgjengelig for reklame15:56VerdenPerus ekspresident tok sitt eget liv da politiet kom for å pågripe ham15:51NorgeKø og forsinkelser ut fra hovedstaden – ellers flyter påsketrafikken15:42NorgeTog kjørte på isbil på planovergang i Levanger15:20VerdenDød kunsthistoriker kan bidra til gjenoppbyggingen av Notre-Dame14:55NorgeEn av tre tror at Jesus sto opp fra de døde
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus