Meny

Torturvideo truer milliardavtale

- TORTURERER KORNHANDLER: Ifølge påstander fremsatt av en amerikansk forretningsmann er dette en av De forente arabiske emiratenes mektigste menn. På bildet torturererr han ifølge påstandene en forretnignspartner han mener har lurt ham. Foto: ABC News.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Videosnutten som viser et medlem av kongefamilien i De forente arabiske emirater torturer en annen mann, truer nå en atomkraftavtale for flere milliarder dollar.

Videoen har nådd Det Hvite Hus i Washington, hvor atomkraftavtalen mellom stormaktene har blitt behandlet.

Videosnutten, som varer i 45 minutter, viser at sjeik Issa bin Zayed al-Nahyan – en av de 22 brødrene til kronprinsen, skyter med en automatrifle i sanden rundt offeret. Mens politimenn holder offeret nede, blir mannen pisket og bundet, før sjeiken kjører over beina hans med sin Mercedes-SUV.

LES OGSÅ: Her torturerer sjeiken en forretningspartner

Grov tortur

Ifølge flere kilder skal sjeiken også ha tent på offerets kjønnsdeler og stukket en el-stav opp i mannens bak.

Offeret er ifølge Nabulsi en afghaner ved navn Mohammed Shah Poor. Han er en kornhandler sjeiken mente hadde lurt ham til å betale overpris, og det resulterte i førtifem minutter med tortur.

Videoen ble offentliggjort av amerikaneren Bassam Nabulsi forrige uke. Nabulsi var tidligere sjeikens betrodde assistent og regnskapsfører.

Innenriksdepartementet i De forente arabiske emirater har tidligere bestridt at videoen er ekte, men ifølge avisen The Times skal de nå ha innrømmet at det er sjeik Issa bin Zayed al-Nahyan som utfører torturen.

Vi advarer mot sterke bilder. (Artikkelen fortsetter under videoruta.)

Avventer signering

President Barack Obama har fremdeles ikke underskrevet avtalen. En talsmann i Det hvite hus presiserer overfor amerikansk presse at presidenten vil avvente å gi sin signatur som et direkte følge av videosnutten.

Samarbeidsavtalen ble inngått 15. januar under Bush-administrasjonen. Men før den blir satt til livs, må den godkjennes av den nye administrasjonen til Obama.

Avtalen innebærer at USA vil bidra med teknologi og utstyr til oppbygging av flere atomkraftverk i De forente arabiske emirater. Som gjenytelse forplikter oljestaten seg å følge Ikkespredningsavtalen for atomvåpen og ikke videreforedle eget atombrensel.

- Grusomste jeg har sett

Jim McGovern, demokratenes representant i Kongressens kommisjon for menneskerettigheter, så igjennom videoen i forrige uke.

- Det er en av de mest grusomme tingene jeg noensinne har sett, sier McGovern til The Times.

Han har henvendt seg til utenriksminister Hillary Clinton og bedt om at USA kansellerer alle avtalene mellom de to landene, inkludert avtalen om atomkraftverk. Samtidig røper McGovern at videoen vil bli tatt opp til høring i Kongressen.

- Hvis De forente arabiske emirater tror denne saken vil forsvinne av seg selv, tar de feil. Dersom vi støtter menneskerettighetene er vi nødt til å reagere, også mot overtramp i land som vi ser på som våre venner og som er strategisk lokaliserte, sier McGovern, som samtidig ber landets utenriksminister om å lede utredningen av torturvideoen.

De forente arabiske emirater er en av USAs fremste arabiske allierte i området.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus