Meny

- Hån, trakassering og latterliggjøring

MOT EKTESKAPSLOV: KrF vedtok å kjempe for å endre ekteskapsloven på sitt landsmøte. Foto: Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kristelig Folkeparti debatterte den nye ekteskapsloven.

Temperaturen på KrFs landsmøte steg betraktelig da det fredag kom til debatten om ekteskapsloven. Mange delegater tok ordet, og de sparte ikke på kruttet i debatten.

- Dette er et viktig forslag som vi må gå nøye gjennom. Det ville blitt lagt merke til hvis den ikke ble behandlet. Vi må bygge under prinsippet om at barn skal ha både en mor og en far, eller i det minste at de vet hvem de er, sa Per Lebesby fra Østfold under behandlingen.

- Loven slik den står nå er en hån, trakassering og latterliggjøring av en av Guds viktigste skaperordrninger, fortsatte han.

Skjerpet programforslaget

Debatten gikk på hvordan man skulle ordlegge seg i sin motstand mot ekteskapsloven. Forslagsstillerne fra Hordaland gikk inn for å legge til en formulering der man utdypet at ekteskapet bør begrenses til et forhold mellom mann og kvinne.

Også den behandlingen loven fikk i Stortinget ble kritisert kraftig, blant annet av Kristian Helland fra Hordaland, som mente behandlingen tilsvarte et grovt maktovergrep fra den rødgrønne regjeringen.

- Det norske folk har vært utsatt for ran. Politikere uten respekt for en tusenårig kulturarv har solgt unna noe av det mest verdifulle arvegods vi har. Vi må kjempe en langsiktig kamp for å nå målet om at loven blir snudd. Denne kampen går vi inn i med stor kraft, sa Helland som er førstekandidat på partiets liste i Hordaland.

Refset Fremskrittspartiet

Hanne Risvold fra Vest-Agder KrF mente Fremskrittspartiet har sviktet KrF i spørsmålet om ektskapsloven, og oppfordret på det sterkeste partiet om å styrke sine uttalelser om loven.

- Fremskrittspartiet jobbet godt for saken, og stemte sammen med oss i Stortinget på denne loven. Det er vi glade for, men i sitt program har de bare sagt at de vil evaluere den nye ekteskapsloven. Det mener vi er altfor svakt, og vi håper de kommer til samme standpunkt som oss. Det er opp til dem om de vil følge med.

Den endelige programteksten ble vedtatt med stort flertall, og blir til slutt seende slik ut: KrF vil at ekteskapsloven, adopsjonsloven, barneloven og bioteknologiloven endre slik at den bygger på prinsippet om at alle barn har rett til en mor og en far.

Støttet av sjefen

Også partileder Dagfinn Høybråten støttet forslaget som til slutt ble vedtatt, men han understreket at en slik holdning ikke er diskriminerende mot homofile og lesbiske.

- I denne debatten har det vært mange falske beskyldninger fra mange parter. Det å stå for ekteskapet, og det å stå for barnets rett, er ikke diskriminerende. Det er ikke motstridende å stå for det vi mener, og samtidig møte alle mennesker med respekt og menneskeverd, sa Høybråten.

- Det er høyst unødvendig å så tvil om det standpunktet vi hadde før 31. desember i fjor. Jeg mener vi skal vedta forslaget fra Vest-Agder, og det synes jeg holder. Da slår vi det fast, og det forplikter at vi jobber for det. Både på stortinget og i vårt forhold til andre partier, konkluderte Høybråten.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus