Meny

Svineinfluensa bekreftet i Danmark

En kvinne står utenfor inngangen til isolatet på Hvidovre Hospital utenfor København. Åtte personer har tidligere vært inne til observasjon her. Foto: AFP/Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En danske som har vært i New York, er smittet av H1N1-viruset, og dermed er smitten kommet til Norden.

København (NTB-Ritzau): Det er dessuten påvist at sykdommen smitter fra person til person også i Europa.

Det er en person fra Sjælland som er smittet med H1N1, også kalt svineinfluensa, opplyste det danske helsedirektoratet Sundhedsstyrelsen fredag.

Personen kom til Danmark med fly fra New York, og myndighetene vil ta kontakt med flypassasjerer som satt i nærheten av den smittede.

Samme dag ble det også meldt om et smittetilfelle i Hongkong, som dermed er Asias første kjente tilfelle av sykdommen.

Det er fortsatt usikkert hvor aggressivt viruset er. Viruset brøt først ut i Mexico og har der ført til luftveisinfeksjoner, lungebetennelse og enkelte dødsfall. Bortsett fra at en mexicansk gutt døde i USA, er det kun meldt om milde influensasymptomer i USA og Canada.

- Svakt virus

En WHO-ekspert mener at sykdommen ikke er så farlig som for eksempel vanlig influensa, som koster mange tusen mennesker livet hvert år.

- Viruset er relativt svakt og har omtrent samme styrke som alminnelig influensavirus som overføres fra menneske til menneske. Jeg tror ikke at den blir ondartet, sier Masato Tashiro til den japanske avisa Nikkei.

Tashiro er medlem av nødsituasjonsutvalget til Verdens helseorganisasjon (WHO) og leder forskningssenteret for influensavirus ved Japans nasjonale institutt for smittsomme sykdommer.

- Helsetrusselen og dødeligheten knyttet til fugleinfluensa er mye høyere enn til denne nye influensaen, sier han.

Det er nå påvist 25 tilfeller av den nye influensaen i Europa. 13 personer har pådratt seg sykdommen i Spania, fem i Storbritannia, tre i Tyskland og én i Sveits, Østerrike og Nederland.

Fredag ble det kjent at en brite er blitt smittet uten å ha vært i verken Mexico og USA. At sykdommen smitter fra person til person i flere regioner, øker sjansen for at Verdens helseorganisasjon (WHO) vil heve beredskapsnivået fra 5 til 6.

Kritiserer WHO

En mexicansk ekspert kritiserer nå WHO for ikke å ha tatt utbruddet i Mexico på alvor.

Den mexicanske eksperten Miguel Angel Lezansa sier hans folk varslet internasjonale medisinske myndigheter om alvorlige og utypiske influensatilfeller i Mexico allerede 16. april.

Men WHO foretok seg ikke noe før åtte dager senere, hevder han.

Men WHO avviser kritikken og sier det bare tok få timer fra organisasjonens folk forsto at det dreide seg om en ny type virus, til de slo alarm. For sikkerhets skyld vil man likevel gjennomgå rutinene på ny, ble det sagt fredag.

WHO opplyser at vanlig influensavaksine ikke vil hindre smitte. I stedet må det utvikles en ny vaksine mot viruset som nå offisielt har fått navnet influensa A (H1N1), og ikke svineinfluensa.

Navnet sykdommen først fikk, har blitt et stort problem for svinekjøttprodusenter fordi folk har trodd at man kan bli smittet av svin eller svinekjøtt.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus