Meny

- Al-Qaida står bak svineinfluensaen

Japanske reisende får orientering om svineinfluensa ved ankomst til Hongkong. Mennesker verden over leter etter en forklaring på epidemien som rammer stadig flere deler av verden, og konspirasjonsteoriene blomstrer. En av dem går ut på at terrorister i al-Qaida har sammensverget seg med mexicanske narkotikabaroner for å påføre verden en katastrofe (Foto: Bobby Yip, SCANPIX/REUTERS)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svineinfluensaen preger det internasjonale nyhetsbildet, og mennesker verden over leter etter en forklaring. Mange ulike konspirasjonsteorier blir lagt på bordet.

Er det kanskje al-Qaida som står bak? Har det islamistiske terrornettverket som organiserte angrepene mot USA 11. september 2001, nå sammensverget seg med mexicanske narkotikabaroner for å spre sykdom og død?

Bakgrunnen for disse spekulasjonene er at H1N1-viruset er nytt og ennå forholdsvis ukjent. Viruset er en kombinasjon av ulike biologiske elementer, og her ligger nøkkelen til mange av de mer fantastiske spekulasjonene.

Kombinasjon

– Folkene bak konspirasjonsteoriene hevder at denne nye kombinasjonen ikke kan ha oppstått på naturlig vis, men det er ikke sant. Influensavirus med en kombinasjon av elementer fra fugler, griser og mennesker har opptrådt før, sier biologen Michael le Page som er redaktør i det vitenskapelige tidsskriftet New Scientist.

Men nøktern vitenskap har lite å stille opp mot flommen av rykter, antakelser og overdrivelser som spres over internett. To fjær blir lett til fem høns, som i påstandene om at et funn av døde griser sørøst i Kina er bevis for at H1N1-viruset er av kinesisk og ikke mexicansk opprinnelse, noe jordbruksdepartementet i Beijing indignert tilbakeviser.

Fagfolk fra mange land slår fast at svineinfluensaen først brøt ut i Mexico, der ni mennesker er døde og 156 mennesker er bekreftet smittet av sykdommen, ifølge Verdens helseorganisasjon WHO. På global basis var det inntil fredag bekreftet 331 tilfeller.

Magisk?

Også blant mexicanerne går ryktene om svineinfluensaen tett og hett. Noen vil for eksempel ha det til at når president Felipe Calderon og hans familie ikke bruker munnbind, er det fordi de har mottatt hemmelige forsendelser av en «magisk» vaksine fra Canada.

Andre setter sykdommen i sammenheng med eldre myter og fabler. Enkelte legger skylden på Chupacabras – en mystisk skapning med skarpe klør, som ifølge legenden drepte dyr i hopetall i Mexico og andre land i Latin-Amerika på 1990-tallet.

Mindre eksotisk, men neppe mer holdbar er påstanden om at H1N1 ble skapt ved et uhell av en gruppe amerikanske og tyske studenter ved et laboratorium i delstaten Ohio i USA. Det var et eksperiment som gikk forferdelig galt, lyder denne teorien. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus