Meny

Voldelig start på 1. mai

Voldelig start på 1. mai

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men det er ikke første gang demonstrasjoner dominerer dagen. Se hvordan man har feiret 1. mai gjennom tidene i hele verden i bildeserien over.

Politiet landet rundt hadde tradisjonen tro mye å gjøre natt til 1. mai. Foruten mye fyll og bråk måtte politiet håndtere et drap i Trondheim og fire knivstikkinger i Oslo. Årets 1. mai-feiring fikk også en voldelig opptakt både i Tysklands hovedstad Berlin og i millionbyen Hamburg. Flere tilhengere av en venstreradikal ungdomsorganisasjon er også arrestert etter årets 1. mai-feiring i Moskva.

Snek seg inn

Ungdommene skal ha sneket seg inn i det russiske kommunistpartiets demonstrasjonstog og avfyrt fyrverkeri.

Flere tusen kommunister marsjerte fredag gjennom hovedstadens gater med krav om at regjeringen må gå av. De sang viser til den sovjetiske diktatoren Josef Stalins pris, og rettet høylytt kritikk mot dagens makthavere.

Ifølge russiske medier deltok rundt 200.000 mennesker i stort sett fredelige demonstrasjoner landet over fredag. Størst var oppslutningen mot arrangementer i den regjeringstro fagbevegelsens regi, meldte nyhetsbyrået Interfax.

Store demonstrasjoner

I bydelen Friedrichshain i de midtre delene av Berlin kastet en folkemengde på rundt 200 aggressive og til dels fulle personer stein og flasker mot politiet natt til fredag. Nesten 30 politifolk kom lettere til skade, og over et dusin personer ble arrestert.

I Hamburg ble vinduet til en bank knust og flere søppelbøtter satt i brann under uro natten før 1. mai. Tre politifolk kom lettere til skade under urolighetene i bydelen Schanzenviertel vest i byen.

Både venstreorienterte og høyreradikale grupper mobiliserte før årets feiring av 1. mai i Tyskland. Landets grunnlovsdomstol hadde lagt ned forbud mot en høyreekstrem demonstrasjon i storbyen Hannover, der politiet likevel var satt i alarmberedskap.

Høyreekstremistene spådde at deres marsj ville samle rundt 1.000 deltakere, mens venstrefløyen ville samle opp til 10.000 til en motdemonstrasjon. I byene Mainz og Ulm var det åpnet for lovlige høyreradikale markeringer.

Bråk, fyll og uro

I Norge meldte politiet om svært mye bråk, fyll og uro, som vanlig er natt til 1. mai.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus