Flere finner dør av skrumplever

Artikkelen fortsetter under annonsen

<pStadig flere finner dør av skrumplever, mange av ofrene er yngre enn 40 år og de yngste under 30. Den vanligste årsaken til skrumplever er alkoholmisbruk.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2007 døde dobbelt så mange finske menn i aldersgruppen 35 til 39 år av skrumplever som i 2001, skrev Helsingfors-avisen Helsingin Sanomat fredag. Men kvinner er også utsatt for sykdommen, sier legen Martti Färkkilä.

– På sykehuset der jeg arbeider, har vi også mange kvinner i 40-årsalderen som har fått leveren ødelagt av alkohol. Det trengs ikke mer enn et par glass vin per dag, sier Färkkilä, som er overlege og spesialist på området.

Färkkilä har vært i kontakt med pasienter som har utviklet skrumplever selv om de aldri har følt seg beruset. De er så vant med å bruke alkohol at de ikke blir fulle i vanlig forstand, men leveren bryter sammen under den stadige drikkingen.

Levercirrhose, som sykdommen kalles på fagspråket, kan også øke faren for leverkreft. Alkoholmisbruk er den vanligste årsaken til dødsfall før oppnådd forventet levealder i Finland, både blant kvinner og blant menn. (©NTB)